16 арестувани при антитерористични операции в Белгия (обновена 01:52 часа)

OFFNews 22 ноември 2015 в 21:42 26073 7

Армия и полиция проведоха няколко антитерористични операции в центъра на Брюксел и още няколко града в страната, при които бяха арестувани 16 души и обискирани 19 имота.

Късно вечерта към 21:30 часа българско време районът на площад "Гранд плас" (Grand Place) и хотел "Радисън Блу" бяха отцепени от голям брой полицаи и военни, които евакуираха хората от ресторантите и улиците и разпоредиха гостите на хотела и живущите в района да не излизат от домовете и стаите си, нито да поглеждат през прозорците. 

Хронология на вечерта:

01:52 часа: Арестуваните по време на антитерористичните операции в Брюксел, Лиеж, Антверпен и Шарлероа са общо 16 души, съобщиха от белгийската прокуратура на пресконференция за медиите, цитирани от английски вестник "Телеграф. Обискирани са общо 19 жилища, но не е намерено оръжие или експлозиви, нито пък е бил арестуван Абделслам.

Полицията е произвела само 2 изстрела по кола, която се е опитала да пробие блокадата в брюкселския квартал "Моленбийк". В следствие на тях шофьорът е бил ранен и е спрял колата, няма опасност за живота му.

Пълното обръщение на белгийската прокуратура към медиите. Снимка: Twitter / Emma Murphy.

01:43 часа:
Според DHNet.be и други източници Абделслам е бил забелязан от полицията в Лиеж около 21:30 часа българско време да се качва в БМВ и да потегля по магистрала Е40 в посока Германия. Опитите на полицията да го заловят са били неуспешни.

01:13 часа:
По непотвърдена информация на местните медии в хода на операцията са арестувани шестима души, един от които е ранен. Сред задържаните обаче не е Салах Абделслам, който се смята, че се укрива в Брюксел след атаката в Париж на 13-и ноевмри.

Белгийски медии съобщават, че има още няколко задържани при паралелни операции в страната, един от арестуваните се е намирал в Шарлероа. Други операции са били в Лиеж и Антверпен.

01:00 часа:
Антитерористичната операция в центъра на Брюксел приключи, очаква се пресконференцията на властите да започне в 00:30 часа местно време, 02:30 часа българско време.

00:24 часа:
Органите на реда обещаха да дадат пресконференция след края на операцията им, в която ще се разясни какво е станало по време на акцията и срещу кого е била тя, дотогава обаче няма да съобщят нищо повече официално. По непотвърдена информация операциите, които се провеждат в Белгия в момента, са повече от една.

Издирваният Салах Абделслам.

23:39 часа: Все още няма информация около случващото се в Брюксел, но социалните мрежи бяха наводнени от дезинформация. Белгийците решиха не само да послушат молбата на властите да не съобщават подробности за операцията, по които предполагаемите терористи да се информират, ами наводниха мрежата със снимки на котки. Най-популярният таг в Туитър - #BrusselsLockdown, вече е пълен със снимки и гифчета на котараци, като по този начин се цели, ако някой публикува важна информация за операцията, тя да бъде залята от котки и да не бъде намерена от неподходящи хора.

23: 30 часа: Самолет на "Брюксeл еърлайнс", тръгнал от Брюксел към Тулуза е бил върнат по средата на полета си към Франция обратно в Белгия. Не е ясно какво е наложило промяната в курса му.

Компютърна карта на блокирания площад "Гранд плас". Снимка: Евронюз.

23:13 часа: Според управата на хотела гостите му не се намират в пряка опасност, въпреки че им бе наредено да се заключат по стаите си, да не надничат през прозорците и да не пишат в социалните мрежи какво се случва. Полицията и армията отцепват все по-голям район, като препречват улиците около хотела и площада с автобуси на градския транспорт, огради и полицейски коли.

22:55 часа: Властите помолиха Туитър да спре групите и таговете, обединяващи сведенията на хора, намиращи се в района на Брюксел, в който се провежда операцията. Все още няма данни какво се случва с операцията.

22:37 часа: Полицията е помолила журналистите и хората да не съобщават в социалните мрежи и в медиите точното местонахождение и действия на униформените, най-вероятно за да не разкрият плановете им на целите на акцията. Заради "затъмнението" не е ясно дали операцията е започнала, или не, нито какво се случва.

Една от малкото снимки на войник, намиращ се вътре в хотел "Радисън", преди спускането на медийното затъмнение.

22:32 часа: Блокадата около хотела все още остава, но няма официална информация какво се случва. Голям брой полиция и армия остават в района, но без да предприемат нищо.

22:00 часа: По информация на журналисти тревогата е била фалшива и властите малко по малко отслабват мерките за сигурност около хотела, като вече пускат хора на площад "Гранд плас". Няма официално потвърждение от силите на реда какво се случва в района, но полицейското и военно присъствие все още е засилено.

21:45 часа: Силите на реда блокират няколко улици в района на „Гран плас" и „Рю дьо Миди". Те са били освободени от хора. Периметърът за сигурност бързо се разширява. Към центъра на града са се насочили много полицейски коли, чуват се и сирени.

Властите са наредили на живущите в района да не поглеждат през прозорците си. Не е ясно срещу кого е операцията, знае се, че органите на реда издирват Салех Абдеслам, който бе част от нападенията в Париж на 13-и ноември, а градът ще остане блокиран и утре, когато ще бъдат затворени учебни заведения и метрото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!