Струва ли си да инвестираме в планински обувки

OFFNews 25 февруари 2021 в 10:38 8574 0

Много са хората, които обожават да се занимават с планински спортове, някои от които и екстремни. Това ги зарежда с положителна енергия, повдига адреналина им и развива у тях качества като издръжливост, мотивация, упоритост и смелост. Всеки вид активност от този тип изисква специална подготовка от наша страна, която включва и избора на обувки за планината, на които да разчитаме изцяло, когато обхождаме и проучваме някой терен. Необходимо е те да са удобни, качествено направени и с подметка, която осигурява добро сцепление по време на движение.

С какво се отличават планинските обувки

Те нямат нищо общо с класическите маратонки, които носим във фитнес залата или по време на разходка в града. Техният дизайн и направа позволяват екстремната им експлоатация, също както употреба в сняг, дъжд и хлъзгави терени. Предназначението им е да ни осигуряват максимален комфорт и стабилност, за да са ни от голяма полза през всеки един сезон от годината. Ключов критерий при избора им е качеството на подметката. Тя трябва да е здрава и гъвкава, също както и да осъществява желаното сцепление с настилката в планината.

Заслужава ли си да инвестираме в тях

Ако практикуваме интензивно планински спортове, да, определено си струва да инвестираме и малко повече в покупката на туристически обувки с най-високо качество. Желателно е те да бъдат качествени, издръжливи, водоустойчиви и подходящи за продължителен преход. Съществуват трисезонни модели, но и такива, които имат по-тясно приложение - само за лятото или само за зимата. Могат да се открият още и ниски, и високи маратонки за планина, които биват изработени от материали като набук, велур, кожа и др.

Как да ги изберем

Преди да извършим селекция на планински обувки или такива за бягане, трябва да знаем на какво най-вече да обърнем внимание. А именно:

- Сезонност - за лятото, за зимата или за всички сезони;

- Материали за изработка - велурени, кожени, от текстил и др.;

- Качества - водоустойчивост, дишащи материи, противохлъзгаща подметка, с гъвкава зона и т.н.;

- Предназначение - за туризъм, за планината, за бягане, за разходки и др.

Със сигурност има доста на какво да обърнете внимание, когато е време да изберете нов чифт планински обувки, които да използвате поне няколко години. Добре е да не правите компромиси по време на селекцията, защото планината често пъти ни среща с непредвидени ситуации и изненади, за които трябва да сме напълно подготвени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови