Как 'бързата мода' влияе на околната среда

OFFNews 22 юни 2018 в 15:42 9890 0

Снимка Pixabay

Депутатите във Великобритания ще направят анализ на индустрията на „бързата мода“ и въздействието й върху околната среда, информира Би Би Си.

Стъпката е част от обществения дебат и законодателните мерки срещу замърсяването на океаните и планетата.

"Бързата мода" на големите световни брандове предлага евтини дрехи за краткотрайна употреба. Те, обаче, отделят токсични химикали и пластмасови влакна, които замърсяват водата при пране.

Последният доклад на активистите от благотворителната организация Wrap информира, че около 300 000 тона дрехи се продават във Великобритания всяка година. Данните са актуални към 2015 г., а три години по-рано продажбите са възлизали на 350 000 тона.

Макар че цифрата намалява, производството на дрехи все още е на четвърто място по най-голямо въздействие върху околната среда след жилищната, транспортната и хранителната индустрия.

„Начинът, по който проектираме, изработваме и изхвърляме дрехите, има огромно влияние върху околната среда. Производството им изисква токсични химикали и води до промяна в климата, а обществото масово не знае къде и как да ги рециклира. Нашето запитване ще разгледа как модната индустрия може да се промени, за да бъде едновременно процъфтяваща и устойчива“, заяви председателят на екокомисията Мери Крийдж.

Комисията приканва хората да коментират въздействието на модната индустрия върху околната среда, отпадъците, нежеланото облекло и условията на труд в британските фабрики за облекло.

Сред въпросите, които ще бъдат зададени, е дали „бързата мода“ е неустойчива и какво може да се направи, за да се насърчат хората да купуват по-малко дрехи и да мислят повече за начина, по който да ги рециклират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови