5 елемента, които завинаги промениха света на модата

OFFNews 02 август 2017 в 11:14 50389 0

Снимка Pixabay

Модата непрестанно се променя, но въпреки това някои елементи и аксесоари никога няма да изчезнат от модните подиуми. Представяме ви 5 изобретения, които заслужиха вечно присъствие в капризния свят на модата.

1. Дънки

Още през XVII век италианец създава дреха от преработен памук, която била известна като "Genesee". През 1873 г. предприемачът Levi Strauss получил патента за производството на "гащеризон без презрамки с джобове за ножове, пари и монети". С годините той се превърнал в любимо облекло на товарачи, каубои и златотърсачи, но вече определено е завладял целия свят. Между другото, компанията Strauss е жива и до днес - това е най-известната компания на Леви.

2. Обувки с токче

Трудно е да си представим, до XVII век обувки с ток са носени изключително от мъже. В средновековна Европа те носели обувки с дървени подметки, за да ги предпазват от прах и мръсотия. Токчетата били удобни за ездачите - не се плъзгали в стремето. Токчетата стават част от дамския гардероб едва през XX век.

3. Бански от две части

През 1946 година на модния подиум в Париж за пръв път дефилира момиче в бански костюм от две части, създаден дизайнера Луи Задна. Манекенката на име Мишел Бернардини и банският създали грандиозен скандал, тъй като в онези дни това било проява на нечувана дързост. Само няколко години по-късно този бански е престанал да шокира публиката, а когато е бил създаден за Бриджит Бардо и Мерилин Монро, всички критики били категорично отстранени.    

4. Малка черна рокля

Около малката черна рокля на дизайнерката Коко Шанел има много легенди. Говори се, че не можела да понесе скучните женски дрехи и създала роклята по неин облик. Според друга легенда, Шанел излязла с роклята през 1926 г. в памет на починалия си любим. Каквато и да е историята зад тази дреха, тя създава фурор в света на модат, и списание Vogue я нарича " Форд"-а сред роклите." От този ден нататък, малката черна рокля се превръща в стандарт за добър вкус и елегантност, който може би никога няма да излезе от мода.

5. Чорапогащи от ликра

В началото на ХХ век в модните среди не е имало голям избор от чорапи: вълнени или копринени. Но през 1935 година американската компания DuPont създава ликрата с мотото „Здрава като стомана, по-тънка от мрежа". Чорапите от ликра красиво обгръщали краката на дамите, били стилни и евтини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови