Забраниха на спортистите от Русия и Беларус да участват в Параолимпийските игри

OFFNews 03 март 2022 в 11:08 2053 3

Снимка БТА/АП

Лий Рини, канадски журналист, работещ за Kyiv Post, държи снимка на 19-годишния бивш състезател от младежкия отбор по биатлон на Украйна Евгений Малишев, който според Международния съюз по биатлон е загинал на служба в украинската армия, докато говори по време на пресконференция на Зимните параолимпийски игри през 2022 г. в Пекин, сряда, 2 март 2022 г.

Спортисти от Русия и Беларус няма да бъдат допуснати до участие в Зимните параолимпийски игри в Пекин през 2022 г., реши на Международният параолимпийски комитет.

След сериозни критики организацията промени първоначалното си решение да ги допусне да се състезават като неутрални състезатели.

Днес оттам съобщават, че ситуацията в олимпийското село, където са настанени атлетите, е станала "неудържима". Преобладаващият брой спортисти от други държави отказват да се състезават с руснаци и беларуси. Президентът на МПК Андрю Парсънс описа засегнатите от решението като "жертви на действията на вашите правителства". Враждебността към тях обаче явно е толкова голяма, че той пише: "Осигуряването на безопасността и сигурността на спортистите е от първостепенно значение за нас, а ситуацията в селищата на спортистите се изостря и вече е нетърпима".

"Твърдо вярваме, че спортът и политиката не трябва да се смесват. Въпреки това, не по наша вина, войната стигна до тези Игри и задкулисно много правителства оказват влияние върху нашето ценно събитие" - добавя той.

Зимните параолимпийски игри започват в събота. Церемонията по откриването е в петък. В Игрите трябваше да участват 71 състезатели от Русия и 12 от Беларус, заедно с водачите от двете държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-2175

3

IvanGrozn

03.03 2022 в 12:42

Бате кой е реалния свят кажи честно? Северна Корея, Еритрея, Сирия. Руската сган затъва все повече и повече! Скоро и на китайците ще им идва в повече да си цапат ръцете с вас.

-8580

2

Да идат на олимпиада в Абхазия или Иловайск.