Турнир по фехтовка събира 170 млади таланти

OFFNews 03 юни 2015 в 17:33 5954 0

Отдясно наляво: организаторите Ева Савчева, Константина Алтимирска и Цвета Попова

Осмото издание на межуднародния турнир за деца и кадети “Купа Ескалибур” 2015 ще се проведе на 5, 6 и 7 юни. Състезанието, в което заявки за участие са подали 170 млади фехтовачи от пет държави (България, Гърция, Турция, Румъния и Украйна), за първи път ще се състои в залата на Техническия университет в София. Новото тази година е, че за първи път "Купа Ескалибур" ще включва надпревари на рапира, сабя и шпага, което го прави единственият международен турнир в България и на трите оръжия.

Организаторите от клубовете „Ескалибур” и „Авитохол” получиха съфинансиране в размер на 3000 лева от Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община.

Турнирът се реализира в подкрепа на инициативата «София - Европейска столица на спорта 2018 г.»

Богатата програма включва надпревари на рапира, шпага и сабя при момчета и момичета до 11 г., 13 г. и кадети и кадетки до 17 г., до 15 г. (само на рапира). Наред с предметните награди и купите за призьорите, ще бъдат отличени най-успешният дебютант, най-успешният състезател от София и най-малкият участник.

В организацията и провеждането на турнира ще се включат голям брой доброволци – деца от столични училища, съдии, спортисти, треньори, деятели, администратори, родители и гости на „Купа Ескалибур“ 2015. Най-малките деца (между 6 и 8 г.) от двата клуба ще изнесат демонстративни дуели с пластмасови оръдия в събота от 16:30 ч. преди финалите при 13-годишните.

Успоредно с турнира ще протече и конкурс за най-хубава рисунка на тема „Фехтовка“. В него могат да се включат и деца, които не са участници в турнира. Победителите ще бъдат определени, чрез тайно гласуване от всички гости в залата.

Историята на "Купа Ескалибур"

Първият турнир се проведе през май 2003 г., а основният инициатор на различния формат на състезание по фехтовка, в което се състезават момчета и момичета на възраст до 12 и до 14 г. - микс, е клуб "Ескалибур". Първият турнир се проведе в двора на частното училище "Зорница", под открито небе. В него участваха 24 фехтовача от клубовете в страната. Турнирът бе организиран със съдействието и подкрепата на Българска федерация фехтовка и бивши национални състезатели – Веселин и Цвета Попови, които заедно осигуриха наградите за турнира. 

През 2004 г. турнирът бе проведен за втори път под името на клуба "Ескалибур", в залата по фехтовка на конната база "Хан Аспарух". В състезанието участваха 28 състезатели от цялата страна. Надпреварваха се момчета и момичета в две възрастови групи: до 12 г. и до 15 г. Успоредно с протичането на турнира, за първи път се организира и конкурс за най–хубава рисунка на тема "Фехтовка". Наградите за състезанието осигурени от клуб "Ескалибур", ЕТ "Лапен", а специални награди за конкурса за рисунка връчи художникът Георги Зайков – Зайо.

На 22 май 2005 г. за трета поредна година клуб "Ескалибур" бе домакин на детския турнир по фехтовка "Купа Ескалибур – микс" за деца до 12 г. и до 15 г. За първи път в това издание на турнира участваха отбори от Румъния и Сърбия и Черна гора. 68 фехтовача от 8 български и 5 чуждестранни клуба премериха сили в надпреварата за купата на Ескалибур.

На 6 май 2006 г. традицията отново бе спазена и четвъртият турнир за купата на "Ескалибур" се проведе отново с участието на отбори от Сърбия и Черна гора, които спечелиха и шампионската титла в турнира до 15 г. За първи път тази година турнирът пусна и свой сайт.

През 2007 г. за първи път състезанието се проведе в два дни, на 31 март и 1 април. Участваха рекорден брой състезатели - 86 (44 на рапира и 42 на сабя) от Сърбия, Турция, Гърция и България. По традиция бяха раздадени награди за първите 8 състезатели във всяка категория, награда за най-добри треньори (на рапира и сабя), за най-малък участник, за най-добре представил се състезател от клуб "Ескалибур" и за 3-те най-добри рисунки от конкурса за рисунка на тема "фехтовка".

През 2008 г. за първа година се включи категория за кадети до 17 г. (на рапира и сабя). Състезанието се проведе на 29 и 30 март в София. В турнира участваха близо 100 състезатели от България, Турция и Сърбия. Купата на "Ескалибур" при кадетките до 17 г. бе спечелена от състезателката на клуба Анна Лазарова.

През 2009, 2011 и 2012 г. турнирът не се проведе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови