Световното дотук: поглед отвътре

Андре Оливейра 07 юли 2014 в 15:48 5391 0

Снимка Официална страница на Световното първенство

Арена Фонте Нова, Славадор

Андре Оливейра

@andreufmg, специално за OFFNews

БЕЛО ОРИЗОНТЕ, БРАЗИЛИЯ - След старта на 12 юни и в края на първата фаза на Световното първенство, вече е възможно да се анализира развитието на турнира. Като цяло, както местни, така и чуждестранни фенове, журналисти и специалисти не се поколебаха да похваляват първенството: извън терена те говорят за природните красоти на Бразилия, благоприятния климат и гостоприемството на местните жители; по трибуните феновете гледат вълнуващ футбол. Отборите на терена отбелязват много голове. Изглежда, че, да, футболът си е дошъл вкъщи и го прави със стил.

На стадионите 2,4 милиона зрители осигуриха средна посещаемост от 51 132 фенове на мач - това е трети по големина резултат в историята след като световните първенства от 1994 г. (68 991) и 2006 (52 491). В първата фаза имаше невероятните средно 2,83 гола на мач - рекорд от 1970 г. насам (2.97).

Тв аудиторията по света също е значителна. В САЩ например, където има все по-голям интерес към футбола, мачът срещу Португалия беше най-гледаният футболен двубой в историята на американската телевизия, с повече зрители отколкото финалите на NBA през 2013 година. Във Франция срещата на страната с Швейцария отбеляза най-високите телевизионни рейтинги от 2007 г. насам, а в Холандия мачът между холандците и чилийците донесе най-високите рейтинги след финала на предишното Световно първенство по футбол (2010).

Въпреки че имаше страхове от продължаващите мащабни демонстрации срещу високите разходи, необходими за турнира, бразилски градове сега се предават на духа на купона покрай игрите - дали на улицата, по стадионите или на фен празниците на ФИФА. Няколко малки и разпръснати демонстрации се състояха в Сао Пауло и Бело Оризонте в деня на откриването и в Рио де Жанейро на 28 юни, с някои незначителни щети и намеса на полицията. Въпреки това, те не могат да бъдат сравнявани ни най-малко с протестите, социалните вълнения и вандализма oт месец юни 2013 г., по време на Купата на конфедерациите, която също се проведе в Бразилия.

Снимка: Официална страница на първенството

За да бъде обхватно анализирана организацията на световното първенство, трябва да се вземат предвид пет фактора:

1 – СИГУРНОСТ

С 180 000 служители на полицията и въоръжените сили - рекорден брой в историята на Световната купа - до този момент безопасността на бразилските улиците и стадионите е добре поддържана. Тук се включват и големите ограничителни зони около стадионите, в които иначе биха могли да се организират протести. Да, има случаи на дребни кражби и търговия с наркотици (много от тях дори са извършени от чужденци), но нищо сериозно. 

На стадионите фенове от различни народи мирно подкрепят своите отбори. Имаше няколко хулигански акта, които бързо бяха овладени от органите за сигурност. Най-сериозното нарушение до този момент бе в Рио де Жанейро, където чилийските фенове без билети щурмуваха стадион "Маракана" през пресцентъра само часове преди мача на Испания с Чили на 18 юни.

Досега на терена е имало само три инцидента, всички дело на фенове: един по време на сблъсъка между Германия и Гана във Форталеза - с полски запалянко; втори на Германия-САЩ мач в Ресифе - от германец; и трети, на 30 юни, когато италиански активист се втурна към терена по време на мача между САЩ и Белгия в Салвадор. Всички тези случаи като цяло не бяха сериозни.


Снимка: Кай Пфафенбах, Ройтерс

2 – ИНФРАСТРУКТУРА

Инфраструктурата, макар и все още недостатъчна, успява да подсигури търсенето на услуги. Тя бе добре приета от много туристи. Около 600 000 чуждестранни туристи и 3,1 милиона бразилски футболни фенове се очаква да използват транспортната инфраструктура до края на турнира на 12 юли. По данни на правителството досега повечето полети са се движили по разписание, а забавянията са само при 4,2%.

Отворени бяха три нови летищни терминали - в Сао Пауло, Бразилия и Натал. И макар в същото време по-нататъшните подобрения в четири от летищата на Бразилия (Манаус, Форталеза, Бело Оризонте и Куяба) да не бяха приключени навреме за турнира, тези летища успяват да обслужват пътниците безопасно и сравнително комфортно.

По бреговата линия четири от пристанищата (Форталеза, Натал, Релеф и Салвадор) бяха подобрени, а днес те са готови да приемат международни круизи и кораби. 

В Ресифе, Рио де Жанейро и Сао Пауло метро линии и влакове свързват центровете със стадионите. В Бело Оризонте, Куритиба и Ресифе работят ефективно експресни автобусни линии. В другите градове-домакини специални автобусни връзки вземат туристите от хотели и ключови места, за да им осигурят превоз до стадионите. Натал имаше затруднения при превоза на туристи до стадион "Арена дас Дунас" поради стачка на работниците от автобусната компания и силен дъжд в деня на мача между Мексико и Камерун (на 13 юни) . В Салвадор движението затрудни придвижването до "Арена Фонте Нова" за мача Холандия-Испания. В Манаус претъпкани автобуси усложниха трансфера на хърватски и камерунски фенове до стадиона. И все пак, оперативни промени и промените във времето доведоха до подобрение при следващите двубои в Манаус, Натал и Салвадор. Въпреки че са големи градове, те все още не разполагат с метро.

Интернетът и телефонните мрежи са приемливи и могат да издържат на голямото натоварване. В Бразилия срещу Чили мачът счупи рекорда за брой съобщения в социалната мрежа Туитър. Рекордът дотогава се държеше от Суперкупата (Супер боул) в САЩ. Мачът Бразилия-Чили генерира 16 400 000 "туита". Когато чилийският играч Хара стреля срещу вратата, в микроблогинг мрежата бяха избълвани 389 000 съобщения в минута - 7000 повече отколкото в разгара на американската Суперкупа.

За съжаление, Куиба, Манаус и Ресифе не разполагат с достатъчно хотели за многобройните туристи. В Куиба много от чилийците, пристигнали с кемпери, бяха разпределени по парковете и други и обществени места. Местната управа насърчи населението да предостави алтернативни места за настаняване. От друга страна, туристическите горещи точки като Форталеза, Натал, Салвадор и Рио де Жанейро - и Сао Пауло, като финансов център, нямат проблеми с настаняването.

Международното летище в столицата Бразилия Снимка: Официална страница на първенството

Сао Пауло - Международно летище Гуарульос

3 – СТАДИОНИ

Въпреки премеждия и страховете, стадионите бяха готови точно преди старта на първенството - и са впечатляващи! При все това в околностите им все още текат някои довършителни работи (например в Куритиба, Натал, Порто Алегре и Сао Пауло). Три седмици преди началото на Световното по футбол на стадионите преминаха под ръководството на ФИФА. Вследствие на това много от проблемите, наблюдавани по време на игрите, не са отговорност на правителството на Бразилия, а на управляващата организация.

Цените на билетите бяха скъпи и запалянковците много се оплакваха от услугите в рамките на стадионите. В началото недоволството бе главно заради опашките пред павилионите за храна и изчерпването на храната в последните минути на мачовете. В следващите двубои обаче положението бе подобрено. На влизане в стадионите имаше дълги опашки, като феновете все още чакаха да влязат броени минути преди старта на срещата Швейцария-Еквадор в столицата Бразилия поради недостиг на служители при проверките за сигурност. Същият проблем имаше и преди мача на Кот д'Ивоар срещу Япония заради недостатъчен брой скенери на входовете.

Като цяло, проверките за сигурност станаха по-строги след нахлуването на чилийските запалянковци без билети на "Маракана". След това дългите опашки станаха по-честа гледка във всички градове домакини.

В Ресифе доброволци станаха жертва на хранително отравяне от заразен обяд, осигурен от FIFA - въпреки че, разбира се, храната за журналисти и гости е различна от тази, предвидена за доброволците. 

Ами терените? И играчите, и треньорите като цяло са възхитени. Силният дъжд не навреди на двубоя Германия-САЩ в Ресифе: дренажът проработи добре. В Манаус, Куиба, Рио де Жанейро и Сао Пауло имаше сухи и оголени повърхности, но това не доведе до проблем. Да обвиняваме FIFA или увеличеното търсене от страна на екипите?

Арена дас Дунас, Натал

Снимка: Официална страница на първенството


Арена Пернамбуко, Ресифе 

Снимка: Официална страница на първенството

4 – ЦЕНИ

Туристите, преди всичко тези от Латинска Америка, се оплакват от високите цени в Бразилия. Според тях такситата, храната и настаняването са много скъпи. Бразилската валута - реалът - е по-силна в сравнение с тези на другите латиноамерикански държави. Независимо от това, те са прави, а някои европейци и американци също критикуват цените на престоя в Бразилия.

В навечерието на финалите цените на хотелските стаи растат, а още повече - в градовете домакини. Собствениците на хотели оправдават увеличението с голямото търсене. В Рио - градът домакин на Олимпийските игри през 2016-а и мека на международния туризъм, цените в барове и ресторанти по горещите туристически точки скочиха над процента на годишната инфлация в Бразилия (която в момента е около 6%). Един коктейл Кайпириня в Копакабана е по-скъп дори от Манхатън. В южната част на Рио цените на известната бразилска напитка варират до 247% - от 13 реала до 45 реала (oт 8 дo 30 лева - б.р.). Около легендарния Маракана бирата може да струва до 8 реала (почти $ 4), а само месец преди това струваше 4,50 реала. Този, за съжаление, извратен ефект се получава, когато дадена страна е домакин на голямо международно събитие. Бизнесът иска да спечели още повече, като се има предвид пристигането на хиляди туристи в Бразилия. Истинският въпрос е дали те ще се връщат.


Кайпириня Снимка: http://www.alambiquesdobrasil.com.br

5 – СВЕТОВНАТА КУПА Е В... БРАЗИЛИЯ!

Приятните температури, красивите плажове, добрата храна и гостоприемството на бразилския народ са силните страни на Бразилия за чуждестранни туристи. Има известни затруднения в комуникацията, тъй като много бразилци не говорят английски, но с търпението и харизмата на местните жители всеки успява да бъде разбран. Добрата музика и партитата по времето на първенството също не остават незабелязани от посетителите, което показва ясно едно: те искат да се върнат в Бразилия.

Една толкова голяма като размери страна предлага на туристите множество атракции. От тропическата гора на на север, до плажовете на североизток и големите градове с многобройни културни забележителности в южната и югоизточната част, Бразилия е страна, в която има по нещо за всички вкусове. Дори и играчите от 32-те избрани отбора са наясно с величието на Бразилия и предпочитат да играят в меките температури на юг (средно 10-15 градуса през зимата) и да се избегнат горещината и влажността на север и североизток (средно 25-30 градуса дори и през зимата). 

Една демократична и мултикултурна страна, с различни раси и религии, които съжителстват хармонично, приветства света. Всички погледи са насочени към най-голямата страна в Южна Америка. Готова или не, сега е времето Бразилия да се покаже пред света.

Рио де Жанейро Снимка: ФИФА

Авторът Андре Оливейра е бразилски адвокат, завършил Федералния университет на Минас Жерайс (UFMG), преподавател и специалист по опазване на околната среда и конституционно право от университета в Лисабон (Португалия)

English version

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови