Швейцария замрази банкови сметки с милиони франкове на ФИФА

OFFNews 17 декември 2015 в 15:44 2668 0

Милиони швейцарски франкове, принадлежащи на световната футболна организация ФИФА, бяха замразени, съобщи швейцарското министерство на правосъдието, цитирано от BBC.

Швейцарските власти действат заедно с американската прокуратура, която повдигна обвинения в корупция и пране на пари на 41 високопоставени футболни ръководители и маркетингови фирми.

BBC цитира информация, според която в банковите сметки е имало общо между 50 и 100 милиона швейцарски франка.

Междувременно днес ще се състои изслушването на президента на ФИФА Сеп Блатер пред етичната комисия. Президентът на УЕФА Мишел Платини също трябваше да бъде изслушан, но отказа да се яви, защото действията срещу него са "изцяло политически".

Сеп Блатер от своя страна изтъкна себе си като потърпевш от факта, че трябва да се обяснява пред етичната комисия. Ироничното в случая е, че самият Блатер през 2012 г. настояваше същата комисия да се превърне в много по-независим и важен фактор във ФИФА.

В края на септември швейцарската прокуратура започна разследване срещу президента на ФИФА Йозеф Блатер и президента на УЕФА Мишел Платини за корупционни практики на стойност над над 1.8 милиона евро.

По-късно в началото на октомври ФИФА отстрани от футбола президента си Сеп Блатер, генералния секретар Жером Валке и президента на УЕФА Мишел Платини за 90 дни, което попречи и на Блатер и на Платини да се кандидатират за изборите за нов президент на централата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews