Райконен: Не очаквах, че съм липсвал толкова много на феновете

Васил Георгиев 21 декември 2011 в 17:19 1427 0

raikkonen

Световният шампион във Формула 1 за 2007 г. Кими Райконен, който преди три седмици подписа договор с тима на Лотус-Рено и от следващия сезон се завръща в най-бързата надпревара заяви, че е останал шокиран от сериозния интерес, който предизвика обявяването на завръщането му.

"Реакцията на феновете на решението ми да се завърна наистина ме шокира - коментира Райконен пред официалния сайт на Лотус. - Явно съм им липсвал много сериозно. Все още в главата ми са моментите на посещението ми в базата в Енстоун. За първи път, сега по време на коледната ми ваканция, истински успях да осъзная наистина колко силно вече ме поддържат хората от тима. Всичко, което видях ми дава още по-сериозна увереност, че ни предстои един наистина страхотен сезон".

Финландецът заяви, че не очаква да има проблеми с адаптацията си от рали шампионата към Формула 1.

"Нека погледнем фактите: преди последните ми два сезона в рали шампионата изкарах дете години във Формула 1. Имам зад гърба си 157 състезания в най-бързата надпревара и 18 победи. Колкото и нескромно да звучи, мисля че съм запознат с тази надпревара в детайли. Когато се прехвърлих в рали шампионата трябваше да уча доста неща, но сега, когато се завръщам във Формула 1, се завръщам у дома. С нетърпение очаквам отново да седна в кокпита на болида".

Райконен за пореден път заяви, че е пределно мотивиран и се надява възможно най-бързо да свикне с колата на Лотус.

"Първите тестове с новата кола на Лотус са планирани за февруари - разясни плановете си за подготовка пилотът. - Още през януари се качвам в колата за 2010 г за тренировки. Трябва да продължа и да се запознавам с хората от тима и с всичко, свързано с отбора. Трябва наистина детайлно да съм наясно с всичко, включително и с промени във Формула 1 за последните две години. Най-важното в тестовете пък ще е да се убедя, че наистина ще разполагам с бърза кола. Да свикна с екипа и с работата на гумите "Пирели", тъй като те са със специфично покритие, с което съм работил преди време, но не и скоро".

Пилотът, известен с прякора си Ледения коментира, че ще има сериозни тренировки и по време на коледните празници.

"Продължавам с физическата си подготовка и в дните около Коледа и Нова година - каза Райконен. - Много държа да съм в най-добро физическо състояние. Естествено, самите празници ще прекарам със семейството си".

Райконен коментира и инцидента със снегохода преди няколко седмици, при който леко се контузи.

"Мисля, че на случилото се бе отделено прекалено много внимание - заяви той. - Може да видите инцидента в YouTube. Това е най-незначителния инцидент, който се е случвал с мен в кариерата ми. Непосредствено преди старта на сезон 2007 победих в състезание със снегоходи. След това сезонът ми не протече никак лошо. Така че кой знае какво ще се случи сега".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови