Райконен подписа с Лотус Рено

OFFNews 29 ноември 2011 в 07:07 1525 0

Кими Райконен
Кими Райконен

Световният първенец във Формула 1 от 2007 година  Кими Райконен отново ще се състезава в най-бързата надпревара.

32-годишният финландец се завръща във Формула 1 след двегодишно отсъствие, като в този период се състезаваше в световния рали шампионат (WRC).

Райконен и собственикът на тима на Лотус Рено GP Жерар Лопес се споразумяха за двегодишен договор, като Ледения ще седне още през следващия сезон в новия болид на тима Лотус 2012.

Мениджърът на пилота преговаряше с ръководството на тима на Уилямс, като сделката бе пред финализиране. В края на миналата седмица обаче се появиха информации, че Кими и спонсорите му са поставили условия да получат и сериозен процент от акциите в отбора. Сър Франк Уилямс категорично отхвърли такава възможност. В отговор агентите на Райконен заявиха, че започват преговори с тима на Лотус Рено GP.

"Щастлив съм, че след двегодишно прекъсване се завръщам във Формула 1 - официално потвърди новината и самият Райконен. - Благодаря на тима на Лотус Рено, за доверието, което ми гласуваха. Времето, което прекарах в рали шампионата бе отлична възможност да натрупам опит. Няма как обаче да отрека, че напоследък гладът за победи във Формула 1 бе невероятно силен и ме теглеше да се върна. Не ми трябваше много време за обмисляне. Бях безкрайно впечатлен от амбициите на тима на Лотус Рено. Вече с нетърпение очаквам момента, в който ще започна да играя важна роля в израстването на тима към върха".

"От началото на годината повтаряме, че отбора ни прави началните си стъпки в един много сериозен проект - коментира един от съсобствениците на отбора на Лотус Рено Жерар Лопес. - Положихме огромен труд за да поставим основите на амбициозна програма, която трябва да ни изведе на върха. Решението на Кими Райконен да се завърне във Формула 1 и да стане част от Лотус Рено е само първата стъпка към сериозни промени, които трябва да допринесат за по-бързото превръщане на тима ни в един от сериозните претенденти за титлата. За всички в отбора е огромна чест, че ще работим със световен шампион".

Райконен, който във Формула 1 е карал за Заубер, Макларън и Ферари, дебютира в най-бързата надпревара през 2001 г. Има 18 победи и общо 62 подиума.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!