Пълна промяна при пилотите на Торо Росо

Васил Георгиев 15 декември 2011 в 10:29 1214 0

Даниел Рикардо
Даниел Рикардо

От тима от Формула 1 на Торо Росо заложиха на пълна промяна при пилотите за сезон 2012.

През следващия сезон за отбора ще карат Даниел Рикардо (на снимката) и Жан-Ерик Верн. Както е известно, през миналия сезон пилоти на Торо Росо мяха Хайме Алгерсуари и Себастиан Буеми. Двамата обаче се представиха далеч под възможностите си.

"Доволен съм, че бързо успяхме да определим пилотите, с които ще работим през следващия сезон - коментира шефът на Торо Росо Франц Тост. - Сега вече можем напълно да се концентрираме върху работата си. Следим много внимателно Даниел и Жан-Ерик. Те доказаха, че заслужават да получат шанс. Надявам се догодина да се възползват максимално от него. Даниел има преимущество, тъй като през миналия сезон понатрупа участия в състезания. Верн пък притежава страхотно качество - умее бързо да се адаптира към изискванията на съответния болид. И двамата имаха възможност да поработят с инженерите на отбора, така че вече са запознати с нещата. Надявам се всичко да е наред за първите предсезонни тестове. Специално искам да благодаря на Себастиан Буеми и Хайме Алгерсуари, с които се разделяме. За последните три сезона те свършиха доста тежка работа. Пожелавам им успехи. Искам да припомня, че през 2005 г., когато бе създаден тима на Торо Росо, целта бе да предоставим възможността на младежи от програмата за пилоти на "Ред Бул" да направят първите си истински стъпки в най-бързата надпревара. Така че смяната на пилотите в отбора е стъпка от постигането на тази цел".

"Искам да благодаря на тима на Ред Бул за подкрепата им и за това, че вярват, че съм готов да се справя и със състезанията във Формула 1 - коментира Жан-Ерик Верн. - Тази година Коледа дойде за мен по-рано! Няколко пъти имах възможност да пилотирам болиди на Торо Росо и да участвам в тестове на Ред Бул. Чувствам се готов да приема предизвикателството да се състезавам. Наясно съм, че разликата между тестове и състезания е огромна, но мисля, че е по силите ми да извървят крачката между двете."

Беше страхотно да работя с екипа на Торо Росо и нямам търпение отново да се видя с момчетата, вече като истинска част от отбора. Жалко, че до първия старт за сезон 2012 има оше толкова много време".

"Чакам този момент от първия миг, в който започнах да участвам в петъчните квалификации за тима на Торо Росо - коментира австралиецът Даниел Рикардо. - Все още не мога да повярвам, че получавам този шанс. През втората половина на миналия сезон научих много от екипа на Торо Росо, с който работих. На практика участвах в 11 състезания, което е безценен опит за мен. Безкрайно съм благодарен на Ред Бул затова, че ми дават тази фантастична възможност. Вече чакам началото на тестовете".

Пред вече бившите пилоти на отбора Себастиан Буеми и Хайме Алгерсуари не остават много опции за продължаване на кариерите им във Формула 1. Един от основните варианти пред Алгерсуари е тима на HRT-Испания, въпреки че официално в тима няма свободни места за предстоящия сезон. Буеми пък вероятно ще се насочи към тимовете на Катерхем и Уилямс. Проблемът обаче пред пилота е, че място в тимовете търсят и далеч по-доказали се вече пилоти като Бруяно Сена, Жером Д`Амброзио  Виталий Петров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови