Минимално наказание за бияч на журналистка постанови бургаски съдия

OFFNews - Бургас 09 декември 2016 в 16:20 17209 3

Снимка burgasinfo.com

Осъденият Манол Петров

1 000 лв. глоба е наказанието на бургаския ултрас Манол Петров, който на 9 септември на стадион „Лазур“ се нахвърли с ритници на колежката от сайта "Burgas 24", Стилияна Божидарова. Причината за атаката му е статия, в която тя описва други подобни подвизи на фенове на „Нефтохимик“, които набили футболисти от любимия си отбор, след като не останали доволни от тяхното представяне.

Решението на бургаския районен съдия Светлин Иванов е взето на заседание, за което не са били уведомени нито пострадалата, нито нейните адвокати. Магистратът признава ултраса за виновен за нанасянето на лека телесна повреда по хулигански подбуди и му налага най-малкото наказание, което се предвижда – 1 000 лв. глоба.

Същият съдия е разпределен да гледа и друго дело на същия ултрас. По него Манол Петров е обвинен, че се е нахвърлил върху полицаи, след като преди това е участвал в сбиване в бургаска дискотека. На последното заседание магистратът показа тенденциозно отношение към журналистите в залата, искайки всеки от тях да се представи и да поясни от коя медия е. Въпреки че в залата присъстваха и поддръжници на ултраса, магистратът не сметна за нужно да иска легитимация и от тях.

Пострадалата журналистка разбира от свои колеги, че съдът е насрочил заседание и на 8 декември е провел първото и последното заседание по това обвинение.

Всъщност Бургаският районен съд реши, въпреки че е виновен, въпреки че той ме е ритал в корема пред десетки свидетели, докато аз съм си изпълнявала служебния дълг, той трябва да плати само символичната глоба от 1000 лв., административно наказание, по този начин всъщност го освобождава от наказателна отговорност“, казва Стилияна.

Подобна практика, за съжаление, е позволена от закона, коментира един от нейните адвокати Евгений Мосинов:

Прокуратурата е внесла предложение за освобождаване от наказателна отговорност на посоченото лице и наказването му по реда на член 78а. Това е т. нар. замяна с административно наказание – глоба. Наложена му е глоба в минималния размер. Защо точно в минималния – аз не мога да коментирам“, казва Мосинов.

При подобен развой на делата, когато се заменя наказателната отговорност с административна санкция, пострадалите не се призовават, не можем да защитим техните права, добавя адвокатът, който определя това като проблем в законодателството.

Стилияна Божидарова не може да обжалва присъдата, тъй като не е конституирана като страна. Тя ще заведе гражданско дело и обеща, че при неговото спечелване, ще дари средствата за детско – юношеската школа на ФК „Нефтохимик“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13277

3

66

18.12 2016 в 17:21

Циганина от метрото и германските съдии също ли ще направят пазарлъка за лека телесна и 500 евро???