Кувейт съди МОК за 1 милиард долара

Димитър Андреев 10 ноември 2016 в 13:50 3175 0

Властите на Кувейт подадоха отново иск за 1 милиард долара срещу Международния олимпийски комитет в граждански съд в Лозана, където е седалището на организацията, пише Inside the Games.

Формално поводът е изключването на страната като член на МОК и спирането на състезателите и от Игрите в Рио. Искът обаче е внесен само дни, след като МОК заплаши със съд непризнатият от организацията нов национален олимпийски комитет на Кувейт с ръководител шейх Фахад Джабер Ал-Али Ал-Сабах за използване на олимпийската символика.

Това не е първият иск на Кувейт срещу МОК. Предишният също беше за 1 милиард долара, но беше отклонен от швейцарския съд.

Кувейт беше изключен от олимпийското семейство заради намеса на държавата в делата на националния комитет. Намесата беше приемането на нов закон, който даде правото на спортното министерство да контролира всички спортни организации в страната, включително финансово, като има правото да отменя всяко тяхно решение.

На Игрите в Рио Кувейт можеше да бъде представен единствено от спортисти, които се състезават под независим флаг. Такъв беше случаят със стрелеца Фехаид Алдийхани, който спечели златен медал в дисциплината двоен трап.

Това беше първи олимпийски златен медал за Кувейт в историята, но не беше записан официално на името на страната. Общо осем кувейтци участваха в Рио - шестима бяха записани в турнирите по стрелба, двама плувци и един участва в надпреварата по фехтовка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови