Хамилтън счупи рекорда на Шумахер с победа в Португалия

OFFNews 25 октомври 2020 в 17:12 6184 0

Снимка БТА/AP

Люис Хамилтън

Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес) подобри рекорда на легендарния германец Михаел Шумахер по победи във Формула 1, след като спечели по категоричен начин в Алгарве - 12-и от 17 кръга през сезон 2020. Това бе 92-и успех на световния шампион в кариерата му.

Валтери Ботас (Финландия, Мерцедес) пое лидерската позиция в началото срещу победителя от квалификацията Хамилтън, а двамата бяха атакувани свирепо от Макс Ферстапен (Нидерландия, Ред Бул). Агресивната стратегия на пилота на австрийския тим обаче не само не сработи, а и той получи проблеми с предна лява гума, която трябваше да бъде сменена скоро. 

В първоначалните атаки на Ферстапен пострада най-вече Чеко Перес (Мексико, Рейсинг Пойнт), който направи контакт с болида на Ред Бул и се завъртя. Това го изпрати на опашката в колоната.

Ботас сдаде първото място на Хамилтън в 19-ата обиколка, като британецът атакува в правата и не даде изобщо възможност на съотборника си да се защити в завоя. В средата на състезанието Хамилтън вече водеше с над 7 секунди срещу Ботас, като двамата оптимизираха употребата на гумите със средна смес, докато зад тях Ферстапен и Себастиан Фетел (Германия, Ферари) бяха сред първите от лидерите със спирания в бокса.

Хамилтън най-накрая бе повикан в гаража на Мерцедес в 40-ата обиколка и британецът първоначално отхвърли предложението, но една по-късно се прибра и сложи гумите с твърда смес. Ботас го последва със същия ход, което до голяма степен предреши изхода от Гран при на Португалия във Формула 1.
Хамилтън, който получи схващане в края на състезанието и въпреки това направи най-добра обиколка, спечели с 25.592 секунди пред Ботас, а Ферстапен остана трети. В топ 5 попаднаха още Шарл Льоклер (Монако, Ферари) и възстановилият Пиер Гасли (Франция, Алфа Таури), докато Фетел изпревари Кими Райконен (Финландия, Алфа Ромео) в завой номер 1 на 55-ата обиколка за последната точка.

Хамилтън води в класирането с актив от 256 точки, след като добави 25 за победата и 1 за най-добра обиколка, а Ботас е втори със 179. Ферстапен е трети със 162.

Това бе първото португалско Гран при от 1996 година насам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови