Блатер съжали себе си и ФИФА след наказанието, прие го като "абсурдно"

OFFNews Последна промяна на 21 декември 2015 в 14:08 2818 3

"Съжалявам за футбола" - това бяха първите думи на Сеп Блатер след като днес Етичната комисия на ФИФА наказа него и директора на УЕФА Мишел Платини да не припарват до футбол за 8 години.

Блатер даде пресконференция в Швейцария, часове след като от ФИФА се произнесоха за неговата съдба в организацията.

"Да кажа, че днес е хубав ден за мен или ФИФА, би било грешно", заяви Блатер.

Той каза още, че се е превърнал в "боксова круша" за определени цели.

"Служих 40 дълги години на футбола. Съжалявам за над 400-те членове на ФИФА."

Блатер уточни, че "ще продължи да се бори за ФИФА", като допълни, че е нещастен от факта, че няма да може да си свърши работата и се чувства "предаден".

Блатер смята още, че е абсурдно да му забранят да стъпва на стадиони, каквото е и наказанието му.

"Това може да се случи само на съдии, футболисти и треньори. И това само, когато има официални мачове. Няма как да забранят на президента на ФИФА да ходи на стадионите".

Блатер не мисли, че Етичната комисия на ФИФА има общо със САЩ, от които тръгна разследването за корупцията в организацията.

Той смяташе да се оттегли от поста си във ФИФА преди изборите за нов президент на организацията през февруари 2016 г.

Наказанието има и финансово измерение - шефът на ФИФА ще бъде глобен с 50 хил. швейцарски франка, а президентът на УЕФА - с 80 хил. швейцарски франка.

За 60-годишния Платини това е по-сериозен удар, тъй като французинът гледаше към мястото на Сеп Блатер като президент на ФИФА.

Новината за отстраняването от футбола на двамата големи идва в разгара на огромния корупционен скандал, който разтърсва ФИФА през последните месеци.

В Швейцария бяха направени множество арести на високопоставени лица в организацията, а самият Блатер бе разследван от американските власти, от които тръгна и скандалът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови