Барселона отново излъга Реал в Мадрид

Васил Георгиев 11 декември 2011 в 01:52 1476 0

fabregas
fabregas

Тимът на Барселона продължи успешната си серия да измъква точки от Реал в Мадрид от пролетта на 2009 г.

Каталунците спечелиха "Ел класико" на "Сантяго Бернабеу" с 3:1 в суперсблъсъка на XVI кръг на Примера дивисион, с което се завърнаха на върха в класирането, измествайки именно "Белия балет". Реал има шанса да се върне на върха още следващия уикенд, тъй като Барселона в момента е с мач повече заради участието на отбора на Световното клубно първенство.

Отборът на Реал започна мача перфектно, като още в 30-ата секунда Карим Бензема се възползва от левашко изпълнение на вратаря на Барса Виктор Валдес и откри резултата. Избраниците на Жозе Моуриньо обаче не успяха да се възползват от допълнителното си психологическо предимство.

В 30-ата минута геният на Лионел Меси избухна и с перфектен пас той изведе чилиеца Алексис Санчес в наказателното поле на Касийяс и нападателят, който бе и един от най-добрите на терена, не сгреши.

В 53-ата минута гостите стигнаха и до пълен обрат, след като удар на Шави от 30-метра по земя се отклони у Марсело и топката щастливо влезе за втори път в мача във вратата на Реал. Това още повече обърка домакините, които в 66-ата минута допуснаха и трети гол.

Дани Алвеш проби от ляво, центрира в наказателното поле, където Сеск Фабрегас засече с глава за крайното 3:1.

"Контролирахме мача почти през цялото време - коментира треньорът на Барселона Хосеп Гуардиола. - Успяхме да се справим с опасните контраатаки на съперника, което е основно тяхно оръжие. Имахме достатъчно шансове да вкараме и се възползвахме от част от тях. Гордея се с духа, който показаха момчетата ми след лошото начало на двубоя за нас. Те демонстрираха опит и показаха, че знаят как да обръщат мачове. Нагледно показахме как трябва да се играе, когато изоставаш в резултата срещу Реал. Победата ни е напълно заслужена. Реал е най-сериозният ни съперник в първенството на Испания. Сигурен съм, че тази загуба няма да смачка духа на играчите на съперника. Те ще водят битката за титлата до последния момент. Същото щеше да е при нас, ако бяхме загубили. Има още много мачове до края. Реал може да се върне на върха още следващия уикенд, ако победи Севиля като гост".

"Във футбола късметът винаги е важен - философски обобщи треньорът на Реал Жозе Мориньо. - Днес той не бе на наша страна. След като поведохме рано, имахме отлични възможности и за второ попадение, но нямахме късмет. Евентуален вторви гол за нас би променил всичко. През първото полувреме играхме балансирано, а през второто Барселона извади късмет с втория гол. Веднага след това пък ние изпуснахме отлично положение да се върнем в мача много бързо."

След като поведе с 2:1, тимът на Барселона взе и инициативата от психологическа гледна точка. Това им позволи да наложат тяхната си игра. В края имахме шансове да направим 3:2, но Валдес извади страхотен удар на Кака. Това е още едно доказателство, че в този мач късметът бе определящ. Първият им гол много приличаше на тези, които обикновено ни вкарват. Вторият бе случаен. Сериозни грешки допуснахме чак в последните 15-ина минути. През първото полувреме бяхме перфектни. Огорчен съм от загубата, но и спокоен. В момента Реал има толкова точки, колкото и Барселона. Имаме обаче мач по-малко, така че все още всичко е под наш контрол. Евентуална победа в Севиля отново ще ни върне на върха и ще посрещнем празниците като лидери. Според мен Меси трябваше да бъде изгонен заради нарушение срещу Чаби Алонсо. Съдията обаче не видя това. Не бих искал да нападам съдиите, но мисля, че получихме доста незаслужени картони в този мач. В мачове като днешния една победа е далеч по-маловажна от успеха, който постигнахме срещу Барса за Купата на Краля например".

Примера дивисион, XVI кръг Реал (Мадрид) - Барселона 1:3 Лаеванте - Севиля 1:0 Бетис - Валенсия 2:1 На 11 декември Райо Валекано - Хихон Виляреал - Реал Сосиедад Хетафе - Гранада Сарагоса - Майорка Малага - Осаусна Атлетик (Билбао) - Сантандер Еспаньол - Атлетико (Мадрид)

Класиране 1.Барселона    37 точки (мач повече) 2.Реал (Мадрид)    37 т. 3.Валенсия    30 т. 4.Леванте    29 т. 5.Севиля    23 т.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови