Билярдът с кандидатура за Олимпиадата в Париж през 2024

OFFNews 31 януари 2019 в 12:37 2565 0

Снукърът, билярдът и карамболът, известни още като "билярдните" спортове ще организират съвместна кандидатура и официално ще се опитат да бъдат включени в програмата на Олимпийските игри в Париж през 2024 година. Това стана ясно днес на пресконференция край Айфеловата кула. Идеята е да участва по няколко състезатели от всяка дисциплина, които да обединят сили и да представят страните си в комбиниран отборен турнир.

Големите козове на комитета по кандидатстване са богатата история на билярдните спортове и огромния зрителски интерес, превъзхождащи многократно много от вече включените в олимпийската програма дисциплини.

Поглед към историята показва, че във Франция през ХV век е била изградена и използвана първата маса за билярд в кралския дворец Версай. Билярдът е много популярен в страната и това допълнително вдъхва увереност на инициаторите на кампанията.

"билярдни" спортове - В България за "билярд" се има предвид играта, която всъщност се нарича "пуул", а "билярд" е всъщност шапката, категорията, определяща всички спортове с щека, маса и топки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!