Днес е световният ден на левичарите

OFFNews Последна промяна на 13 август 2017 в 10:39 2485 0

Снимка Pixabay

Световният ден на левичарите отбелязваме днес. За първи път празникът е честван през 1984 година.

Едва 10% от жителите на Земята са левичари, като почти 70% от тях са мъже. Но не само хората, които пишат с лявата ръка, се наричат левичари. Оказва се, че много хора пишат с дясната, но използват другата за останалото.

За десничарите не един път е потвърждавано, че използват изцяло и само дясното си полукълбо. При левичарите използването на лявото полукълбо е непостоянно. Изследвания потвърждават, че има разлика между мозъците на левичари и десничари.

Тези на десничари са по-специализирани, като точна порция от мозъка е предназначена за определено действие. По тази причина левичарите се възстановяват от удари по-бързо. Част от левичарите използват дясната половина на мозъка за говоренето, втори лявата, а трети – и двете.

Едни от най-известните  левичари са Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Луис Карол,  Ханс Кристиан Андерсен, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес Втори, Махатма Ганди, кралица Виктория, Аристотел, Ницше,  Бил Гейтс, Анджелина Джоли,  Робърт Де Ниро, Лионел Меси, Рафаел Надал. Не малка част от президентите на САЩ също са левичари Барак Обама, Бил Клинтън, Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин, Томас Джеферсън, Джон Кенеди, Роналд Рейгън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови