Стотици излязоха тази вечер на протест пред Съдебната палата

OFFNews Последна промяна на 09 юни 2021 в 19:46 3824 0

Снимка OFFNews

Стотици демонстранти се включиха тази вечер в протеста на инициатива "Правосъдие за всеки", който се провежда всяка сряда пред Съдебната палата. Протестиращите настояват за оставката на главния прокурор Иван Гешев. 

От днес всички входове на сградата са блокирани, като демонстрантите заявяват, че блокадата ще остане до оставката на Гешев.

От БОЕЦ, които инициираха блокадата, създадоха и петиция за оставката на главния прокурор.

Протестите срещу Иван Гешев започнаха отново миналата сряда - след операцията на Специализираната прокуратура срещу полицейски шефове.

От трибуната тази вечер Георги Георгиев от БОЕЦ отправи призив за протест пред ВСС утре. Георгиев заяви още, че блокадата на Съдебната палата продължава и призова протестиращите и утре в 08:30 ч. да бъдат пред сградата. 

Демонстранти от Брюксел изразиха подкрепата си за БОЕЦ и инициатива "Правосъдие за всеки".

Адв. Емил Георгиев заяви, че правосъдието не е начин за постигане на отмъщение и реваншизъм.

В протеста тази вечер се включи и бизнесменът Илия Златанов, познат от разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета". Златанов заяви, че демонстрантите са "ядката, от която се роди въставането срещу родните палачи и еничари". Според него ерата на "Свинята, Тиквата и Каскета е много по-опасна диктатура от фашизма, комунизма и нацизма".

Златанов заяви още, че всяка седмица му се повдигат "абсурдни обвинения" от "поръчкови" прокурори. 

Петър Славов от Демократична България поиска от новото ръководство на МВР да бъде потърсена отговорност от всички замесени в полицейското насилие по време на протестите миналото лято. 

Съдебната палата е узурпиран храм на правосъдието, не бива да допускаме Гешев да влиза в нея повече, заяви Росен Рашков и допълни, че "България е парламентарна република, не прокурорска". Той настоя за стартиране на процедура за уволнението на Гешев.

Адв. Велислав Величков коментира и новината за пристигането на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Той заяви, че с протеста ще заявят колко много очакваме от нейното посещение.

"Тя ще се срещне с главния прокурор утре, но няма да го направи в Габрово или в някое друго отдалечено място. Те ще се срещнат тук." - каза адвокатът.

Величков допълни, че демонстрантите утре ще имат възможност да "поздравят" главния прокурор - той призова за протести пред Съдебната палата и ВСС.

От инициатива "Правосъдие за всеки" ще направят опит да се срещнат с Кьовеши.

Тази вечер няма да има шествие до сградата на Висшия съдебен съдет. От "Правосъдие за всеки" и БОЕЦ утре организират протест пред Съдебната палата в 08:30 ч. и шествие до ВСС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови