Родители на протест срещу задължителните ваксини

OFFNews Последна промяна на 06 май 2015 в 18:34 7030 23

Родители ще излязат на протест в центъра на Пловдив срещу задължителните ваксини.

Жители на Пловдив ще излязат на площад „Джумаята“ в 12 часа на 10 май. В същото време протестът ще се провежда „във Фейсбук и навсякъде“, обясняват организаторите на демонстрацията.

„По този начин всеки, независимо къде се намира в България или по света, чрез включване в това събитие чрез използване на някое от изображенията на протеста на дреха, във Фейсбук профила, на работното място, по улиците, на прозореца у дома и където намери за добре, ще заяви своя протест срещу задължителното ваксиниране и своето искане за право на информиран избор“, казват организаторите.

Протестът е обявен като общобалкански и според организаторите ще се проведе още в Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Словения и Хърватия.

„В съвременното развито общество правото на избор и неприкосновеността на личността са императив, докато у нас и в другите страни от Балканския полуостров по отношение на ваксинопрофилактиката подходът е авторитарен и противоречащ на гарантираното от европейското законодателство право на информация и избор. Законът за здравето подлежи на субсумиране под редица норми, те са от различен ранг. Конституцията на Република България, европейската Конвенция за правата на човека и Конвенцията за защита на правата на човека и на човешкото достойнство във връзка с прилагането на постиженията на биологията и медицината, стоят над българския Закон за здравето, останал от тоталитарни времена, проформа напаснат впоследствие, но не изцяло към европейските актове и Конституцията“, категорични са организаторите на протеста.

До момента желание за участие в протеста са обявили 3500 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.05 2015 в 12:38

По какъв начин ще застрашават живота на чуждите деца, след като "чуждите" деца ще бъдат имунизирани? Моля ви, мислете, когато мислите! Родителите имат сами правото на информиран избор. Първо се информирайте, след това решавайте на кого да се дават права и на кого да се отнемат. Мисленето ви е изключително тоталитарно, дано никога не стигнете до властта.

08.05 2015 в 19:09

Тези хора са за ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН преглед при психиатър!!!

08.05 2015 в 16:36

Боян- не се изискват никакви декларации. Ако нямате познати родители в чужбина да попитате, аз имам и на никой никога не са му искали декларация след отказ от ваксина. И тук не е задължителна тази декларация, а само подпис в журнала на ЛЛ!!! Пак ще повторя, пък вие четете, ако можете, защото си дъвчете едно и също. Протеста НЕ Е против ваксините, а за това изборът с помощта на медицински специалист да е информиран избор и той касае най-вече тези, които ваксинират. Да се даде възможност на лекаря им да ги посъветва кое е най-подходящото за тях и децата им като препарат, време на поставяне, съобразяване с евентуални противопоказания, здравословно състояние и фамилна анамнеза. Никой не говори за НЕпоставяне, а напротив. И лекарят да не е притиснат от системата да гони срокове и бройка, за да изпълни заръките на РЗИ за максимум ваксинирани лица. Защото в момента нещата са точно такива. Идеята е да има диалог между доктор и родител кога е най- подходящо да се удари ваксина, детето да е напълно здраво, а не да ги бухат ей така на болно и здраво и да стават "гафове", защото доктора има срокове и защото по календар еди коя си ваксина трябва да се удари задължително еди кога си, иначе няма бележка за детска градина например. Защо не го проумявате това. Винаги една ваксина може да се отложи за известно време, докато се прецени, че е ок за детето/човека да му се удари. Никой не говори за откази от ваксини и против това те да се слагат!!! Айде четете по- внимателно, че вече простотията и неподготвените коментари ми идват в повече. Искам да ви кажа, че в тези държави, в които хората не са задължени да ваксинират, ваксинационното покритие е в пъти по-голямо отколкото в България в момента. Аз също съм от протестиращите, но не съм против ваксините и детето ми има такива.

07.05 2015 в 14:57

@нъпъку - Абсолютно си прав!!1!! Защо да спираме там?! Какви са тия ограничения за скорост? Купил съм си кола, която може да вдига 333 км. Каква е тая държава, дето ще ме задължава да карам под 140?! Моя си е колата, мой си е живота. Ще карам с колкото си искам. Това е мое човешко право. Има много научни изследвания, които с развити математически модели доказват, че скоростта не убива никой и не е виновна за катастрофите. Като има забрана за каране бързо няма ли катастрофи и умрели? Ето - в Германия няма ограничение на скоростта и има по-малко жертви от България. Другите като си карат бавно какво ги е грижа, че аз карам с 333 - да си внимава те. Мое човешко право е да карам с колкото си искам и всяка забрана е чист фашизъм.

07.05 2015 в 14:33

Уважаеми Мишояде, най-добре се въздържайте от персонални нападки. За разлика от вас аз живея в Белгия. Синът ми е ваксиниран в Белгийска болница по Американски стандарти ... разбира се имхме право на избор между - Българска, Белгийска и Американска система на ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ваксиниране. Само за сведение на Вас, о Вездесъщий и Всезнайний, Белгийците налагат финансова глоба на родители, които НЕ ваксинират децата саи срещу полиомиелит. Та така за ниската обща култура и липсата на добро образование. Сега пък сте Вие, Мишояде ... или както там ви е истинското име.

07.05 2015 в 11:43

Какво значи "задължително" в демократична държава? Утре като ви кажат задължително да се къпете със студена вода, пак ли ще го приемете с радост? Аман от тъпаци!!!

07.05 2015 в 11:19

В исканията се посочват редица държави, в които ваксините не са задължителни. Пропускат обаче да споменат, че след последните епидемии породени от ниското ниво на ваксиниране там, вече се говори за въвеждане на задължителни ваксинации. В Австралия вече въведоха ограничения, които имаме вече в България.

Пропускат също, че в тези държави все още е възможно да се откаже ваксина, но с изрична декларация при определени условия (религиозни вярвания, например). Лекарите нямат право да питат родителите дали искат ваксина. Предложенията на антиваксърите в България обаче са съвсем други - по закон да се иска изрично писмено съгласие и лекарите да са длъжни едва ли не да разубеждават родителите. Това е съвсем различно.

Ако задавате обаче тези въпроси, както и дали тези мерки няма да свалят драстично покритието на ваксините и няма да доведат до епидемии, най-много да си спечелите бан от групите им. Въпросите са неудобни, още повече, че неваксинирането сред ромското население доведе до хиляди хоспитализирани пеленачета само преди няколко години. При тях обаче е от ниска здравна култура. Горните протести не знам от какво са.

07.05 2015 в 11:19

Аз лично съм на мнение, че повечето от протестиращите явно нямат нужния умствен потенциал, за да решават нещо такова. Това че имат диплома по философия или маркетинг не означава, че имат и медицински познания. Можете да прочетете 3000 статии, но и тогава пак едва ли ще ви стане ясно. Ваксинациите са изиграли основна роля за спасяването на животи и предотвратяването на усложненията от дадено заболяване. Децата са особено възприемчиви към инфекциозни заболявания и така вие ги обричате ... Ако е имало такива като вас преди, още щяхме да умираме от вариола...

07.05 2015 в 11:13

Големи глупости се изговориха по темата. Няма лекар, който да каже, че не трябва да се слагат задължителните ваксини. Има за жалост лекари, които срещу рушвет са готови да помогнат в документална измама, за да могат родителите да получават детски. И това е най-малкия проблем - без ваксина излагат и детето, и другите деца на риск. Особено новородените.

Въпросът за задължителните ваксини не е медицински, а юридически и психологически. Не е вярно, че задължението противоречи на правата на човека - точно обратното. Детето има право на живот и здравеопазване. Ваксините са единственият начин едно от три деца да не умират до пубертета.

Антиваксърите в този протест всъщност викат за собственото си право. Те възприемат децата си като своя собственост с пълното право сами да решат дали да живее или не. Останалите да мрат, ако щат. Всъщност родителите имаме задължение да се грижим за децата и да направим от тях овесни хора. Децата имат права. Антиваксърите искат привилегии - да се възползват от обществената защита, която всички ние сме осигурили, но да не поемат риска едно на милион и в същото време да застрашават новородените и децата с компроментирана имунна система.

07.05 2015 в 10:43

"Никъде в Европа ваксините не са само пожелателни. Има абсолютно задължителни и те са неотменни..."
Малоумен си ти! Вземи се информирай преди да се изказваш неподготвен бе тъпчо!!! В повечето европейски страни всички ваксини са само препоръчителни - Германия, Великобритания, Русия, Ирландия, Австрия, Испания, Португалия, Швейцария, Люксембург, Исландия, Холандия, Норвегия, Швеция, Финландия, Дания, Гърция, Кипър, Естония, Беларус, Литва. Единственият механизъм за постигане на висок ваксинационен обхват е добрата информационна кампания на всички нива.
Имам усещането, че масово хората не разбират значението на правото на избор и грешно го асоциират единствено с отказ от ваксините. Изборът е за всеки български гражданин, с помощта на медицински специалист да направи информиран избор и той касае най-вече тези, които ваксинират. Защото именно законодателно постановено ще се даде възможност на лекаря им да ги посъветва кое е най-подходящото за тях и децата им като препарат, време на поставяне, съобразяване с евентуални противопоказания, здравословно състояние и фамилна анамнеза. И лекарят да не е притиснат от системата да гони срокове и бройка, за да изпълни заръките на РЗИ за максимум ваксинирани лица. Защото в момента нещата са точно такива.
Там, където водеща е само нормата, няма индивидуална грижа за здравето на пациента. Това трябва най-накрая да се проумее от всички.
Тези, които не ваксинират и сега го правят - някои намират лесен начин, други - не. Но ако човек реши да не направи нещо и закон няма да го принуди да го прави. А хората трябва да разберат, че правото е общочовешка ценност и никакви заплахи за евентуални бъдещи епидемии не са довод да има задължителност за всички без оглед състоянието на имунната система на отделния индивид, прекарано вече заболяване с осигурен доживотен имунитет и още много други фактори, които да се вземат предвид преди да се подходи към ваксиниране. Както и да се спре с глобите и тормоза над лекари и пациенти от страна на здравните власти.