"Атака" предлага да отпаднат задължителните имунизации

Ивайло Анев 29 април 2015 в 13:25 8801 27

Снимка БГНЕС

Част от парламентарната група на "Атака"

"Атака" внесе в Народното събрание промени в Закона за здравето, с които задължителните имунизации да станат препоръчителни.

Според проучване на партията на Волен Сидеров в ЕС страните със задължителен имунизационен календар са девет - Полша, Унгария, Чехия, Италия, Румъния, Словения, Словакия, Малта и България.

В останалите европейски страни била възприета политика на доброволно информирано имунизиране на гражданите, т.е. плановите имунизации в тези страни не са задължителни.

От "Атака" обясняват, че през последните години в медицинските и в обществените среди се излагат и коментират тези против задължителната имунизация.

"В сериозни медицински издания се застъпват теории, доказващи връзка между имунизациите в ранна възраст и развиването на аутизъм. Освен на професионално медицинско ниво и в обществото се води дебат дали имунизацията е право или задължение", посочват в мотивите си за внесения законопроект националистите.

Вносителите на проекта отбелязват, че противопоказанията на ваксините, които задължително се поставят, са описани в листовката, но наличието или липсата им не се изследва преди поставяне на ваксината. Още повече, че първите задължителни ваксини се поставят часове след раждането на детето, когато неговото здравословно състояние не е изследвано.

Според "Атака" последните десетилетия се забелязва значително нарастване на децата болни от аутизъм, както и на децата с Детска церебрална парализа.

Колкото повече се увеличава имунизационния календар, толкова по-често се срещат и тези болести, убедени са от "Атака".  

По данни на националистите най-дългият имунизационен календар в света е в САЩ. Това била и държавата с най-много случаи на аутизъм на глава от населението.

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова също коментира предложението на „Атака”.

Тя беше категорична, че всички решения на парламента трябва да са съобразени с отговорността на политиците за здравето на нацията, а не търсенето на евтини политически дивиденти.

Дариткова припомни и епидемията от морбили през 2010 – 2011 година, поради това, че не е била провеждана адекватно имунизацията в определени контингенти.

„Смятам, че опасността от това, което сме виждали, и всички тези заболявания, трябва да е водеща при решението да се избере този безвреден и доказан метод за предпазване от заразни заболявания, благодарение на който сме достигнали ниво на ерадикация на определени заболявания”, коментира председателят на здравната комисия.

„Ваксините, които се използват в България, са утвърдени от ЕС и смятам, че тяхното прилагане е причина за доброто здраве на децата”, отчете тя.

Дариткова обърна внимание и на това, че в доклада за здравето на нацията при въвеждането на задължителна имунизация при хемофилус за 2013 година, е показала, че няма нито едно болно дете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!