"Атака" предлага да отпаднат задължителните имунизации

Последна промяна на 29 април 2015 в 13:25 7352 27

Снимка БГНЕС

Част от парламентарната група на "Атака"

"Атака" внесе в Народното събрание промени в Закона за здравето, с които задължителните имунизации да станат препоръчителни.

Според проучване на партията на Волен Сидеров в ЕС страните със задължителен имунизационен календар са девет - Полша, Унгария, Чехия, Италия, Румъния, Словения, Словакия, Малта и България.

В останалите европейски страни била възприета политика на доброволно информирано имунизиране на гражданите, т.е. плановите имунизации в тези страни не са задължителни.

От "Атака" обясняват, че през последните години в медицинските и в обществените среди се излагат и коментират тези против задължителната имунизация.

"В сериозни медицински издания се застъпват теории, доказващи връзка между имунизациите в ранна възраст и развиването на аутизъм. Освен на професионално медицинско ниво и в обществото се води дебат дали имунизацията е право или задължение", посочват в мотивите си за внесения законопроект националистите.

Вносителите на проекта отбелязват, че противопоказанията на ваксините, които задължително се поставят, са описани в листовката, но наличието или липсата им не се изследва преди поставяне на ваксината. Още повече, че първите задължителни ваксини се поставят часове след раждането на детето, когато неговото здравословно състояние не е изследвано.

Според "Атака" последните десетилетия се забелязва значително нарастване на децата болни от аутизъм, както и на децата с Детска церебрална парализа.

Колкото повече се увеличава имунизационния календар, толкова по-често се срещат и тези болести, убедени са от "Атака".  

По данни на националистите най-дългият имунизационен календар в света е в САЩ. Това била и държавата с най-много случаи на аутизъм на глава от населението.

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова също коментира предложението на „Атака”.

Тя беше категорична, че всички решения на парламента трябва да са съобразени с отговорността на политиците за здравето на нацията, а не търсенето на евтини политически дивиденти.

Дариткова припомни и епидемията от морбили през 2010 – 2011 година, поради това, че не е била провеждана адекватно имунизацията в определени контингенти.

„Смятам, че опасността от това, което сме виждали, и всички тези заболявания, трябва да е водеща при решението да се избере този безвреден и доказан метод за предпазване от заразни заболявания, благодарение на който сме достигнали ниво на ерадикация на определени заболявания”, коментира председателят на здравната комисия.

„Ваксините, които се използват в България, са утвърдени от ЕС и смятам, че тяхното прилагане е причина за доброто здраве на децата”, отчете тя.

Дариткова обърна внимание и на това, че в доклада за здравето на нацията при въвеждането на задължителна имунизация при хемофилус за 2013 година, е показала, че няма нито едно болно дете.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.04 2015 в 21:52

Ваксините са измислени преди около 100 години, ако беше вярна теорията за епидемиите то се чудя как изобщо са оцелели хора на земята в ерата преди ваксините.
И що ли се чета за случаи в които след ваксинации се стига до състояние на кома на малки деца. Кой ще поеме тази отговорност. Нали здравеопазването в България не е задължително защо ваксините да са.
Всеки си има глава на раменете нека да прецени сам кое ще е най-добре за него.
Аз категорично съм против. Дори да има риск предпочитам да се разболея от инфекциозно заболяване отколкото от аутизъм, множествена склероза или рак.

30.04 2015 в 10:59

Няма такъв измислен елемент като ТОЗИ...Вече се чуди каква кауза да яхне...те не бяха националисти, путинисти, сега анти-ваксинисти...Снощи в парламента говореше против нацизма и фашизма, а малкото им останали симпатизанти са със свастики по дрехите.Смешна история. Ако преди да беше създадена АТАКА в парламента вече имаше друга такава "партия", със същия успех Волен като нищо щеше да създаде гей-партия, само и само да лапа СОПСИДИЙ...Клоун...

30.04 2015 в 01:33

Олеее всикчи луди от бг-мама се преселили тука.......

Как няма да се ваксинирате бе? Не виждате ли на какво ниво е хигиената на места в обществото. Не виждате ли че всикчи болести се увличават непрестанно - дори такива неща като Туберколоза последните години експлоадират в милата родина.

Те ще спират да се ваксинират.....било вредно....да бе. то пък е супер полезно да пукнеш от едра шарка. Кеф ти казвам.....

Пък и сега срам само в Пакистан ли да страдат децата от Полио? Защо да не си развъдим и Полио в БГ-то. Нали в БГ Мама една жена каза, че не било вредно. (Потърсете си снимки в мрежата на болни от полио и пак пишете че ваксините не ни трябват)

29.04 2015 в 23:36

Току що излезе статия в много реномиранo медицинско списание - JAMA, че няма връзка между ваксини и аутизъм. Над 1000 души са изследвани. Но човешката простотия е вечна, сега и един дебил като Волен Сидеров се оказа капацитет.

29.04 2015 в 20:58

ХА, толкова си тъп, че не знам как да те обидя! Да, не е 19 век, но издухани твари като теб, всячески се стремят да се завърнат там и да завлекат и децата си. Да им покажат що е това детски паралич, коклюш, едра шарка и как се умира романтично от тъпотия. И на кого би му пукало, всеки отговаря за себе си....има нещо,обаче, което се нарича ОБЩЕСТВЕНО ЗДРАВЕ,и което, слава, не зависи от ХА-ховци като ха!

29.04 2015 в 20:01

Аз предлагам щом толкова имате нужда от ваксини да си биете по две три ако пък се колебаете прочетете една листовка със странични ефекти и ще видите че вредите са повече от ползите. Най вече МИСЛЕТЕ! Не живеем в 19 век, може тогава да е имало нужда от ваксини но вече живеем в други условия и всеки организъм има нужда от индивидуално лечение и подход.

29.04 2015 в 19:17

Интересно, реших да хвърля поглед на коментарите, тъй като за мен темата за ваксините е доста интересна и в момента позицията ми е против. Това, че Волен е луд и е решил да яхне тази позиция без самият той да има ясно виждане по въпроса, е ясно на всеки здравомислещ човек, но въпреки това защо след като ваксините са толкова "безопасни", главната теза на една от най-гоелмите и мощни индустрии в света - фармацевтичната, която стои зад обучението на лекарите и може да си позволи да "купи" всеки учен и лаборант, който да представи резултатите в нейна полза, тогава защо ваксините не са задължителни и в НАЙ-РАЗВИТИТЕ, БОГАТИ и С НАЙ-ЗДРАВО НАСЕЛЕНИЕ европейски държави (което съответно означава, че и немалко хора не ваксинират децата си там), а са единствено задължителни в по-слабо развитите европейски държави като "Полша, Унгария, Чехия, Италия, Румъния, Словения, Словакия, Малта и България", чиито институции най-вероятно доста по-лесно могат да се поддадат на натиск от страна на фармацевтичната индустрия за масово закупуване на ваксини. Никой досега не обърна внимание на този, според мен, доста важен и интересен факт :)

29.04 2015 в 17:52

Йееее, най-накрая истеричните слабоумни антиваксъри намериха политически съюзник в лицето на истеричната слабоумна Атака.

29.04 2015 в 17:00

sawall, наскоро попаднах на много интересна статия. Това е цитат от нея: "Бившата актриса и Playboy-модел Джени Маккарти също допринесе за тренда с абсолютната си самоувереност, въпреки липсата на каквато и да е медицинска подготовка.
"Университетът на Google е мястото, откъдето съм получила научната си степен", твърди многократно тя. Маккарти от 2007 г. поддържа тезата, че синът й Евън е развил аутизъм в резултат на ваксинации, следователно аутизмът може да бъде "излекуван" чрез здравословно хранене.
Маккарти редовно бива цитирана като основен фактор в антиваксърското движение в САЩ, което през 2012 г. доведе до пик на случаите на заразяване с коклюш, последвано от епидемия на дребна шарка в Дисниленд в Калифорния по-рано тази година.

А това е линкът, ако ти се е сторило интересно, откъде тръгват всички простотии:
http://www.webcafe.bg/id_25261336_Falshiviyat_svyat_na_uelnes_gurutata

29.04 2015 в 16:37

Добре, аз по принцип вече не обръщам внимание на Волен, но това:

В сериозни медицински издания се застъпват теории, доказващи връзка между имунизациите в ранна възраст и развиването на аутизъм.

Е нещастна лъжа. Има ЕДНА статия, от преди 15 години, която авторите сами отеглят заради много сериозна грешка в анализа. Има СТОТИЦИ статии, които я опровергават. Има епидемия от КОКЛЮШ в Калифорния, дребната шарка отново е проблем. И тези нещастници искат да премахват задължителните ваксини. Преди бяха глупости и пари, но ако това мине, ще е кръв по ръцете му.