Флашмоб в защита на медийната свобода в неделя

OFFNews 18 юли 2014 в 17:05 1801 0

Снимка ЕИМП

Протест, съпроводен с флашмоб акция, ще се проведе тази неделя в 12:00 ч пред сградата на парламента.

Демонстрацията е организирана от Европейската инициатива за медиен плурализъм и е под наслов "Протест срещу задкулисните връзки МЕДИИ – БИЗНЕС - ПОЛИТИКА".

Очаква се по време на протеста граждани да увият телата си с вестници като в усмирителни ризи, които да бъдат разкъсани в знак на протест срещу концентрацията на медийна, политическа и икономическа власт в ръцете на определени лица, които ограничават демокрацията в България.

Като символ на готовността им да се борят срещу това, демонстрантите ще пукат и балони с лика на октопод, оплел парламента, медиите, съдебната система и бизнеса.

Целта на организаторите е да мотивира гражданите в България да се включат в онлайн инициативата сами да поискат директно от ЕК промени в европейското законодателство, чрез които да се скъса връзката между медиите, бизнеса и политиката.

"Това може да стане по силата на въведения през 2012 г. европейски инструмент за гражданска инициатива (European citizen initiative), чрез събирането на 1 милион подписа от поне седем европейски държави.
Опълчете се и дайте своя глас директно на уебсайта на Европейската комисия или на уебсайта на ЕИМП", призовата координаторите на проекта.

До момента в подкрепа на инициативата са се обявили над 100 европейски организации, както и редица български медии. До достигане на минималния брой гласове от България остават около 9000 подписа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!