Библиотекари отново на протест за по-високи заплати (снимки и видео)

OFFNews 10 декември 2015 в 17:44 3242 0

Библиотекари излязоха отново на протест с искане за по-високи заплати. 

Служители на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" излязоха пред сградата на библиотеката с плакати "Колко % ви е културата", "оМеРеЗени сме" и "2 висши + 4 езика = чистачка". 

Те поискаха гаранции за увеличаването на заплатите им с 22%, както беше обещано от управляващите. Те допълниха още, че това е само една стъпка към по-справедливо заплащане. 

Първата крачка е удовлетворителна, все пак ни чуха и увеличението от 22% е голяма крачка, коментира Иван Добромиров, председател на КТ "Подкрепа" в библиотеката, цитиран от БНР. 

Ние искаме в рамките на два бюджета да достигнем средната за страната заплата. Народната библиотека е национален културен институт от 1878 г. - преди да има правителство, Велико народно събрание, дори БНБ. Ние сме първата институция на съвременна България, допълни той.

Заради обещанието за увеличение на заплатите с 22% библиотекарите обявиха, че протестът им е с 22% по-малък. 

Добромиров подчерта, че библиотечните работници не се борят само за по-високи заплати, а и за повече пари за библиотеките. 

За опазване на културното наследство на държавата са необходими поне още 26 млн. лв. за дейности, обявиха протестиращите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!