Българи на протест в Ню Йорк срещу промените в Изборния кодекс

ОFFNews 26 април 2016 в 20:08 4565 4

Българи в Ню Йорк.

Българи в Ню Йорк излизат на протест срещу промените в Изборния Кодекс, които отменят възможността за образуване на избирателни секции в чужбина. 

"Ние смятаме, че промените в Изборния кодекс силно противоречат на демократичното управление на страната. Това е преврат срещу гражданското общество. Ние сме български граждани и е наше право да имаме възможността да гласуваме. 

Призоваваме президента на Република България да наложи вето на новоприетия закон, върне за ново обсъждане текстовете, свързани с чл. 11-17 от Изборния кодекс, а народните представители в 43-то Народно събрание да отменят ограниченията за отваряне на избирателни секции в чужбина", казват сънародниците ни от САЩ. 

Междувременно българи от страната и чужбина изпратиха писмо до Росен Плевнелиев със същото искане за вето.

Българите в чужбина са с огромен потенциал и желание за работа в полза на родината, който по никакъв начин не се използва в момента. Напротив, вместо да се приобщават чрез осигуряване на по-сериозно участие в изборния процес, с този Изборен кодекс те се отчуждават и отблъскват, посочва писмото.

В писмото се настоява за вето на абсурдните предложения за закриване на секции и заличаване от списъци и създаване на район "Чужбина" с конкретен брой депутати, работещи за правата на гражданите извън страната.

Те напомнят и за петицията, подписана от над 5 хиляди души, в която всеки може да се включи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12066

4

Иван

27.04 2016 в 12:07

Ало, разбирачите: не отписвайте българите които са избрали да живеят в чужбина - тук все пак трудно издържат свободните по дух хора, както и кадърните на които им е омръзнало от мизерия и своеволия всякакви. Това не ги прави по-малко българи и не сте вие тези, които ще казвате кой какъв има право да бъде. Прочетете малко статистика - от чужбина пристигат стотици милиони всяка година, които влизат в българската икономика, освен това работещите българи вече са официално повече навън отколкото тук!