Quantcast

Българи на протест в Ню Йорк срещу промените в Изборния кодекс

ОFFNews Последна промяна на 26 април 2016 в 20:08 3782 4

Българи в Ню Йорк.

Българи в Ню Йорк излизат на протест срещу промените в Изборния Кодекс, които отменят възможността за образуване на избирателни секции в чужбина. 

"Ние смятаме, че промените в Изборния кодекс силно противоречат на демократичното управление на страната. Това е преврат срещу гражданското общество. Ние сме български граждани и е наше право да имаме възможността да гласуваме. 

Призоваваме президента на Република България да наложи вето на новоприетия закон, върне за ново обсъждане текстовете, свързани с чл. 11-17 от Изборния кодекс, а народните представители в 43-то Народно събрание да отменят ограниченията за отваряне на избирателни секции в чужбина", казват сънародниците ни от САЩ. 

Междувременно българи от страната и чужбина изпратиха писмо до Росен Плевнелиев със същото искане за вето.

Българите в чужбина са с огромен потенциал и желание за работа в полза на родината, който по никакъв начин не се използва в момента. Напротив, вместо да се приобщават чрез осигуряване на по-сериозно участие в изборния процес, с този Изборен кодекс те се отчуждават и отблъскват, посочва писмото.

В писмото се настоява за вето на абсурдните предложения за закриване на секции и заличаване от списъци и създаване на район "Чужбина" с конкретен брой депутати, работещи за правата на гражданите извън страната.

Те напомнят и за петицията, подписана от над 5 хиляди души, в която всеки може да се включи.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8066

4

Иван

27.04 2016 в 12:07

Ало, разбирачите: не отписвайте българите които са избрали да живеят в чужбина - тук все пак трудно издържат свободните по дух хора, както и кадърните на които им е омръзнало от мизерия и своеволия всякакви. Това не ги прави по-малко българи и не сте вие тези, които ще казвате кой какъв има право да бъде. Прочетете малко статистика - от чужбина пристигат стотици милиони всяка година, които влизат в българската икономика, освен това работещите българи вече са официално повече навън отколкото тук!

21762

3

spirit оригиналът

26.04 2016 в 22:28

Айде стига с тези българи от цял свят бе.Много ги еня тях за България.На последните избори в чужбина са гласували 145000/какви милиони какви 5 лева/ от които 56000 за дпс,26000 за герб,другите какво влияние оказват- никакво. Нито данъци плащат тука, ще ми определят живота.

Няма как ние да живеем тук, а бъдещето ни да зависи от Айше и Хасан от Бурса, които не са виждали родните си земи от петилетки, от Петър и Иванка, които са се изселили в САЩ преди 20 години, но имат двойно гражданство. И се натискат да дадат вота си за някого, от Кремена и Койчо, които пък имат къща и бизнес в Испания и са забравили даже как изглежда буренясалата им саборетина в Сусурлево… И изобщо дали родината има нужда от българите по рождение, които са се разпилели по цял свят, не помнят родината си, но много държат да се месят във вътрешните й работи.

Щом на някого му е толкова мила съдбата на България, нека прави нещо за нея тук. Или да инвестира, или да участва в някаква организация с идеална цел