Здравният министър подаде оставка

Александра Маркарян 30 октомври 2017 в 11:20 13802 1

Министърът на здравеопазването е подал оставка. Тя е била приета от премиера Бойко Борисов, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Правителствената пресслужба не уточнява дали причината е журналистическото разследване, уличило бившия началник на Военномедицинска академия (ВМА) проф. Николай Петров в насочването на две обществени поръчки за над 1.6 милиона лева към дружества, представлявани от Явор Цонев – мъжа, от когото дъщерята на Петров – Руслана, има дете.

Тази сутрин и финансовият министър Владислав Горанов, и вторият човек в ГЕРБ - Цветан Цветанов, се опитаха да защитят проф. Петров чрез изказвания пред медии.

"Той затяга редиците и запушва доста пробойни. Подозираме, че това е ответна реакция на хора, които не искат той да продължи да бъде здравен министър. Аз му вярвам, но разследването е повод още веднъж да проверим фактите и обстоятелствата", заяви Горанов  пред Нова тв тази сутрин и все пак уточни, че „ако има притеснения или нещо нередно, няма как да подкрепяме подобно поведение“.

Законът е спазен, изтъкна зам.-председателят на ГЕРБ Цветанов и все пак призна, че въпросът има и морална страна.

Тази защита очевидно не бе достатъчна - в 11:18 ч., след края на заседанието на кабинета, правителствената пресслужба изпрати имейл до медиите, в който ги уведомява за приетата оставка.

На въпрос от OFFNews към Министерството на здравеопазването дали проф. Петров ще коментира оставката или уволнението си, от пресцентъра отговориха уклончиво – ако той реши да коментира, ще получите информация. 

Не мога да коментирам действията на колеги. Той така е преценил, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. "Пред мен проф. Петров не е мотивирал оставката си, а пред министър-председателя", допълни Каракачанов. По думите му Николай Петров не е присъствал на днешното правителственото заседание.

Още по темата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12192

1

Stoyan Georgiev

30.10 2017 в 11:57

За да станеш министър в правителство на ББ трябва да си доказан престъпник...кофти е обаче когато те изтипосат по БТВ или Нова....
Ако те изтипосат в Афера, Бивол или Офнюз няма проблеми...