ГЕРБ решава до две седмици дали да отстрани здравния министър

OFFNews 30 октомври 2017 в 08:34 8128 3

Снимка БГНЕС

Владислав Горанов

Ръководството на ГЕРБ ще реши до две седмици дали здравният министър е извършил нарушение, което е "достатъчно тежко, така че да го натовари с политически негативи несъвместими с неговата длъжност". Това заяви финансовият министър Владислав Горанов тази сутрин по повод журналистическото разследване, уличило Николай Петров в насочването на две обществени поръчки за над 1.6 млн. лева към дружества, представлявани от Явор Цонев - мъжа, от когото дъщеря му Руслана Петрова има дете.

Ако има притеснения или нещо нередно, няма как да подкрепяме подобно поведение, заяви Горанов пред Нова тв.

Той обаче веднага уточни, че "на този етап нямаме достатъчно доказателства".

От ГЕРБ вече са изслушали проф. Петров по въпроса.

Според Горанов има различни от моралните критерии стоят зад разкритията:

"Той затяга редиците и запушва доста пробойни. Подозираме, че това е ответна реакция на хора, които не искат той да продължи да бъде здравен министър. Аз му вярвам, но разследването е повод още веднъж да проверим фактите и обстоятелствата".

Според материала на bTV договорите след обществените поръчки са сключени, когато Николай Петров е директор на ВМА.

Едната е за периодична доставка на остеосинтезни средства за ортопедия и травматология, системи за протезиране, артроскопски консумативи на стойност от близо 1 177 731 лева с ДДС и е обявена през юни 2014 г. Конкурсът е спечелен от "Ортопедие-Инвекс" - гражданско дружество, под формата на консорциум.

Договорът между ВМА и консорциум "Ортопедие-Инвекс" е подписан на 13 януари 2015 г. От страна на изпълнителя договорът подписва Явор Цонев, който е син на собственика на фирма "Ортопедие-БГ".

"Ортопедие-БГ" и дружеството "Ортопедие-Инвекс" са посочили един и същ адрес за контакт. На адреса, на който се помещава "Ортопедие-БГ", е регистрирана и фирма на дъщерята на здравния министър Николай Петров. Руслана Петрова е била едноличен собственик на капитала на “РП ПР Консултинг” до август 2014 г.

Втората поръчка е от февруари 2017 г., когато дружеството печели доставката на медицински изделия на стойност 429 300 лева с ДДС. 

Цветанов: Законът е спазен 

Законът е спазен, тук можем да говорим само за моралната страна, коментира зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той припомни, че прокуратурата е отказала да образува наказателно производство във връзка с одитния доклад за поръчките във ВМА. Ще направим заседание, ще се запознаем с всички факти, заяви Цветанов. По думите му Петров не е изразил притеснения от одита.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

3

рамбо

30.10 2017 в 10:49

Човекът нарочно е "насочил" поръчките точно към мъжът, който живее с дъщеря му. Те нямат брак и макар, че имат дете, де юре той не му се води зет, така че така са се погрижили законът да бъде спазен. Нека някой да види какво работи тоя кадърен "зет", какво разбира от медицински стоки и изделия и тогава да се разсъждава доколко е законно или кандидат - зетът е просто подставено лице

12192

2

Stoyan Georgiev

30.10 2017 в 10:37

Човекът си е спазил закона.
Плюс това, този не му е роднина....защо да го уволняват ?

6947

1

theprofet

30.10 2017 в 08:58

Да беше само тоя...