Застраховката на жилища срещу бедствия задължителна по закон

OFFNews 26 юни 2015 в 13:15 5051 4

Българските граждани ще бъдат задължени да застраховат домовете си срещу бедствия. Това предвиждат приетите на първо четене от депутатите промени в Закона за защита при бедствия. 

Поправките са внесени от вицепремиера Томислав Дончев и бяха приети с 90 гласа "за", 25 "против" и 10 "въздържал се". 

Според промените гражданите са длъжни "да вземат мерки за предпазване на имуществото си и за ограничаване на вредите от бедствието, както и да спазват предписанията на компетентните органи за отстраняване на източниците на опасност за причиняване на вреди". Законопроектът цели "да се стимулира сключването на застраховки и подобряването на застрахователната култура на гражданите", пише в мотивите към него. 

Помощ при бедствия вече ще се предоставя на физически лица при необходимост от основен ремонт на жилищата им, засегнати от бедствие, ако лицата отговарят на критерии, изготвени от Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Занапред Агенцията за социално подпомагане ще преценява кои лица трябва да бъдат подпомогнати чрез индивидуална преценка за това, доколко лицето не е могло заради социалния и икономическия си статус да застрахова само имуществото си срещу съответния риск. 

БСП против, промените били гавра с хората

Зам. председателят на ПГ на БСП Корнелия Нинова разкритикува предложения от Министерски съвет закон за бедствията и авариите в пленарна зала. Според нея той е отстъпление и отказ на правителството да си изпълнява собствената програма. „Той е и гавра с хората, които са пострадали от бедствие. Този закон е извор за корупция”, категорична бе Нинова. Тя посочи, че всички партии, включени в това управление, са подписали програма за общо управление, в която е записано създаване на национален катастрофичен пул. Депутатът от левицата припомни изявление на министъра на финансите от 4 февруари, според което управляващите са готови със закон за създаване на катастрофичен пул, от който ще се плащат обезщетения на пострадали при бедствие и че той ще бъде внесен до една-две седмици. „Оттогава са минали 18 седмици и такъв закон няма”, каза още народният представител.
Според Нинова предлаганият закон е и гавра с хората, защото се ограничава кръга от хора, които могат да получат помощ. Тя обясни, че по сега действащия закон всички, пострадали при бедствия, могат да получат обезщетение до размера на цената на данъчната оценка на имота. По думите й обаче с предложението на управляващите обезщетение няма да получат тези, които са могли да си застраховат имотите, но не са го направили. „Отрязвате голяма част от пострадалите, защото видите ли- те може би е трябвало да си застраховат имуществото, но не са го направили”, каза още депутатът. 

Корнелия Нинова определи предлагания от МС закон и като извор на корупция, защото се дава на един орган, на индивидуална преценка, да преценява на кого да даде обезщетение. „Поне да го бяхте направили по-завоалирано, а вие сте записали следното: Агенцията за социално подпомагане чрез своите структури ще преценява кои лица трябва да бъдат подпомогнатичрез индивидуална преценка за икономическия им статус и дали лицето не е могло заради социалното си положение да застрахова само имуществото”, обясни Нинова. Тя бе категорична, че никъде не е посочено по какви критерии ще го преценява агенцията. „Едни ще се възползват от обезщетенията, защото ще се уреди някой в агенцията, за да си получи такава преценка, други ще загубят”, обобщи депутатът от БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови