Заседава комисията “Мишо Бирата”

OFFNews 31 януари 2014 в 08:01 1718 2

Временната анкетна комисия, която ще проверява изтеклия телефонен разговор между бившия министър-председател Бойко Борисов и бившия директор на Агенция “Митници” Ваньо Танов, се събира на заседание в парламента.

Депутатите ще разследват всички обстоятелства около случая, известен като “Мишо Бирата”.

В началото на 2011 година в публичното пространство се появи запис на телефонен разговор, в който Бойко Борисов нарежда на Ваньо Танов да прекрати митническа проверка във фабриката на Михаил Михов, с прякор Мишо Бирата.

Два месеца по-късно Михов почина от инфаркт в хотелска стая.

Бившият директор на Агенция „Митници” Ваньо Танов обяви в края на миналата година, че подозира бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров в режисура на изтеклите записи от разговори с негово участие за Мишо Бирата. „Трудно се отказва на премиер. Но можеш да откажеш непряко. В случая обаче премиерът не е оказвал никакъв натиск. Твърдя, че всичко е било изрядно, че не сме имали специално отношение към Мишо Бирата. Констатирали сме нарушенията и на него му е отнет лицензът”, коментира в сутрешния блок на Нова телевизия Танов. „Това, което знам от премиера е, че тогавашният президент (Георги Първанов) ни обвинява, че имаме специално отношение към Мишо Бирата и едва ли не трябва той трябва да ме озапти”, коментира тогава той.

През юли 2013 година прокуратурата възобнови разследването по случая. 

Отначало Борисов твърдеше, че думите му са монтирани: "С няколко леки пипания разговорът придобива друг характер. Една голяма ругатня по линия на президента я нямаше в записа. Всъщност аз този Мишо Бирата не го познавам. Никога не съм имал нещо общо с неговото семейство и бизнес. Той дава на БСП масите, столовете по бирфестите по Бузлуджа. Той си е приятел на Първанов, на Румен Петков", каза тогава той. После обаче се разбра, че записът е правен законно.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!