"Биволъ": Митниците крият кой спря проверката на Мишо Бирата

Юлиан Христов Последна промяна на 13 ноември 2013 в 10:20 5541 4

Михаил Михов. Снимка: БГНЕС
Михаил Михов. Снимка: БГНЕС

 

Сайтът "Биволъ" публикува документи на Агенция "Митници", от които става ясно, че проверката в пивоварна на покойния бизнесмен Михаил Михов, е възпрепятствана от неизвестно лице.

Документите бяха оповестени след година и половина съдебни битки с администрацията на Митниците, които отказваха да предоставят протокола от проверката. 

"Снемането на обяснения (от персонала б.ред.) бе възпрепятствано от...", пише в протокола от митническата проверка на фабриката на станалия популярен като Мишо Бирата бизнесмен. Всички имена в документа са заличени и не става ясно кой е попречил на държавния орган да си изпълни задълженията.

През февруари 2012 година прокуратурата официално обяви, че проверката не е осуетявана

"Така установената от събраните доказателства фактическа обстановка, следва изводът, че митническата проверка не е била осуетена, а надлежно извършена от митническите служители. Няма данни за извършено престъпление от общ характер, което прокуратурата да разследва", отговори на въпрос на "Биволъ" до главния прокурор тогавашният му говорител Стелиана Кожухарова. 

Междувременно, през юли 2012 в интервю за сайта Politikat.netq бившият премиер Бойко Борисов направи самопризнание, че е наредил на Ваньо Танов да прекрати митническа проверка във фабриката "Леденика", защото президентът Първанов го бил помолил. Новият главен прокурор Сотир Цацаров поднови проверката и Бойко Борисов беше викан на разпит. Наскоро прокурор Роман Василев от СГП даде изявление във в. Преса, че магистратите в Прокуратурата са решени "да разчепкат аферата докрай".

Протоколът ясно показва, че близо две години прокуратурата е "чепкала" нещо друго, но не и данните за престъпление по чл. 272 или 288 от НК, документирани от митническия служител, пише "Биволъ".

До момента от прокуратурата не са отговорили дали въпросният протокол е присъединен към проверката по случая.

Отговорът на този въпрос е важен, защото ако протоколът не е предаден на разследващите по съответния ред, възникват подозрения за съучастие на длъжностни лица от Агенция "Митници" в прикриване на престъпление.

"Tъй като протоколът не е слeдствена или друга тайна, този който е заличил името на осуетилия проверката е съучастник и ако не представи документа в цялост трябва да бъде даден на прокурор", коментира за "Биволъ" бившият шеф на Комисията по вътрешен ред, юристът Минчо Спасов.

Към "протокола", би трябвало да има и "докладна записка", която не знам защо не Ви е предоставена" - лаконично коментира по мейла бившият зам.-шеф на Агенция "Митници" Антоний Странджев, който единствен потвърди автентичността на един от разговорите с Ваньо Танов, изтекли в началото на 2011 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.11 2013 в 11:24

А Борисов и Първанов могат ли да отговорят на въпроса защо се явяват строени на една маса пред представителя на руската олигархия в България - Валентин Златев?!

Цацаров, докога ще го играеш на строг пред медиите? "Да бе масонство не видяло, не би зависомост познало." - народна мъдрост. Но пък тогава не би и Главен прокурор станало, нали така...?

13.11 2013 в 11:15

За втори път!
Че на кого не е ясно?
http://tiny.cc/boko-birata
борисов: "Обещал съм на Мишо Бирата да не го закачат…" и "Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не…"

13.11 2013 в 11:14

А Борисов и Първанов могат ли да отговорят на въпроса защо се явяват строени на една маса при представителя на руската олигархия в България - Валентин Златев?!

13.11 2013 в 10:42

ИСТИНАТА Е ОЧЕВАДНА - БОЙКО БОРИСОВ - ПЪРВАНОВ МИ СЕ ОБАДИ.
БРИГО АСПАРУХОВ - ПЪРВАНОВ ДОКАРА ПРИ МЕН БОЙКО А АЗ ГО ЗАКАРАХ ПРИ ЦАРЯ.
ХАЙДЕ СЕГА КЪДЕ Е СТРАХЛИВИЯТ ЦАЦАРОВ