Бойко разпитан и за Мишо Бирата

OFFNews 01 ноември 2013 в 08:07 4234 17

Бойко разпитан и за Мишо Бирата

Бойко Борисов е бил разпитан и по делото за Мишо Бирата. Така в рамките на 24 часа бившият министър-председател се яви за втори път на разпит, след като бе призован в сряда да даде показания за смъртта на Чакъра, съобщава в. "Труд".

Борисов отговарял вчера следобед на въпроси в Столичното следствие. Престоят му там продължил около час.

Според вестника бившият премиер бил лаконичен в обясненията си. Той уверил, че е спазвал закона и не е нареждал на подчинените си да правят обратното.

Разследването по записите от телефонен разговор между тогавашния премиер Борисов и шефа на Митниците Ваньо Танов, в което Борисов нарежда да бъде спряна проверка в пивоварна на бизнесмена, беше спряно през януари 2012 година. Причината - аудиозаписите били презаписани. Резултатите от експертизата доказваха, че част от записите са прехвърлени от един носител на друг. Според експертите презаписите са направени от оригиналния носител с диктофон. 

Втора експертиза на учени от БАН потвърди първоначалните резултати. В доклада на експертите се казва, че записите са от законно приложени специални разузнавателни средства (СРС), които са изнесени от службите. Изследването на БАН обаче не даде отговор дали съдържанието на разговорите е истинско или манипулирано. В заключението си представителите на академията са записали, че “в резултат на направения анализ не могат да потвърдят или да отрекат възможността съдържанието… да е било променяно”.

През юли 2013 година прокуратурата възобнови разследването. 

Отначало Борисов твърдеше, че думите му са монтирани: "С няколко леки пипания разговорът придобива друг характер. Една голяма ругатня по линия на президента я нямаше в записа. Всъщност аз този Мишо Бирата не го познавам. Никога не съм имал нещо общо с неговото семейство и бизнес. Той дава на БСП масите, столовете по бирфестите по Бузлуджа. Той си е приятел на Първанов, на Румен Петков", каза тогава той. После обаче се разбра, че записът е правен законно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews