Заплахи за репортерката, разкрила джебчийската мафия във Варна. Крадлите - недосегаеми

OFFNews 08 ноември 2015 в 16:35 8099 9

Вероника

Снимка Нова тв

Вероника Димитрова: От гледна точка на натиска – да, определено това е най-трудното ми разследване. Въпреки че продължих докрай, показах цялата схема.

Продължават заплахите и натискът против репортерката на Нова тв Вероника Димитрова, която през лятото разобличи джебчийската мафия в с. Игнатиево, Варненско. Но разкритите крадли са на свобода, а последните избори в Игнатиево, спечелени от кандидатка на ГЕРБ, са протекли твърде съмнително.

Това стана ясно днес в студиото на „Събуди се” по Нова тв с участието на Вероника, която е наградена от Съюза на българските журналисти за нейната „ярка гражданска и професионална позиция“.

Разследването ѝ разкри крадли, действали безнаказано в Гранд мол във Варна, благодарение на закрилата на предишната охрана на магазина, както и на корумпирани полицаи.

За мащабите на престъпленията нагледно говорят внушителни къщи в село Игнатиево, община Аксаково.


Донор на гласове


В кадри от разследването, излъчени през лятото, стана ясно още, че близък до джебчийските среди е Христо Младенов, председател на ромската партия „Солидарност“ и лидер на националното мешере (циганският съд). Самият той се беше хвалил, че сега подкрепя ГЕРБ.

През 2013 година обаче „Солидарност“ официално е била свързана с БСП, а в „Събуди се“ партията беше окачествена като „донор на гласове“.

„Ние показваме по телевизията един натиск – каза тази сутрин Вероника, - но има и такъв, който хората не го виждат. Аз съм атакувана по всякакъв начин – във Фейсбук и по други начини, само и само да млъкна, да спра. Защото накрая щели да ме смачкат отгоре, централно, държавата... В смисъл, че аз съм „Господин никой.”

„Показахме – припомни репортерката - един затворен кръг от началото до края – от едни джебчийски кражби и това как се строят тези палати, без никой да притеснява въпросните джебчии, до това как се печелят изборите там и кой ги печели.“


Трудности в издирването


За 4-5 месеца след онова предаване на Нова тв са подети проверки, включително от НАП, в полицията има рокади, кражбите в мола са намалели „почти до нула“, но Вероника изглежда скептична:

„Въпросът е какво ще се случи в крайна сметка, дали проверките и всичко не беше така за пред хората. Имаше задържани, но не бяха задържани двете джебчийки – не могат да ги открият... Ама аз отидох – и една от джебчийките си беше там в двора и си хапваха и си пийваха, много лесно ги намерих...“

„Не мога да променя държавата – казва младата журналистка. - Нашата сила е да вдигаме шум и да разказваме истината. Аз съм показала една истина, която до момента е била като обществена тайна, но никой не е посмял да рови там. И съм удовлетворена до някаква степен”.

Тя сподели, че въпреки, че има силен характер и е много смела, вече започнала да се оглежда, когато си тръгва от работа.


„Когото съм прокълнал, е пострадал жестоко“


Днес в „Събуди се“ припомниха летните заплахи на циганския първенец Христо Младенов против репортерката:

„За шест месеца ще получиш най-лошото, от което Господ го праща отгоре. Знаеш, че аз мога да съдя от моите неписани закони. Ще имаш голям проблем. Хората (!), хората ми се обаждат и викат: Тая ще бъде линчувана в ромските квартали. Който влезе от Нова телевизия... а и покрай тебе ще отидат и другите журналисти.“

И още:

„Ти знаеш ли че може да стане сега бунт в България!? В момента предизборно става бунт. Може да стане гражданска война, това знайш ли? Аз снощи те прокълнах. Аз ти казах – когото аз съм прокълнал до шест месеца е пострадал жестоко - и пострадала. Аз те линчувам! Това е моят неписан закон и ти отиваш на кино...“

Какво е положението, след редовните местни избори на 25 октомври и 1 ноември т.г.?


Изборна победа с 96%


„Най-интересното е, че новата кметица на Игнатиево не знае, че там има джебчийки - усмихва се Вероника и припомня изборите в селото с палатите. - Тя беше на балотаж с бившия кмет, който имаше повече гласове от нея. Един ден преди балотажа бившият кмет решил да се откаже, просто защото не му била убедителна преднината...“

Решили са да се откажат от гласуването и доста от неговите привърженици, добавя журналистката.

Справка на OFFNews потвърди, че изборите в село Игнатиево, община Аксаково, са се развили по странен начин.

На 25 октомври за Димитър Иванов Димитров от ПД „Социалдемократи“ са били подадени 585 гласа – 42,12%, а за Анастасия Димитрова Кадиева от ГЕРБ - 571 гласа и 41,11 на сто. (През 2011 г. Димитров е бил избран на балотаж, след като на първия тур е имал 41,55% от гласовете.)

Преди седмица обаче Кадиева печели втория тур с 687 гласа, срещу едва 29 за внезапно демотивирания Димитров. Това може да се намери в протокола на Общинската избирателна комисия в Аксаково; тъй като ЦИК засега си е спестила усилието да публикува онлайн резултатите от балотажи в много, ако не и във всички кметства.

Кандидатката на ГЕРБ е спечелила поста с наистина „живковския“ резултат 96 на сто и може би именно тя е рекордьор от неотдавнашните местни избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!