Ето го Сашо от записа "Просто си платихме вота" (видео)

OFFNews 01 ноември 2015 в 20:07 16009 5

Снимка bTV

Сашо от скандалния запис "Просто си платихме изборите" се появи в репортаж на bTV.

"Отвори, бе!" - крещи Сашо от пернишкия квартал Тева пред колата на медията, дърпа чистачките и се опитва да отвори вратата.

Сашо и жена му са "професионални" купувачи на избиратели - преди 8 години на местните избори в Перник са заснети със скрита камера как купуват гласове. В схемата участва и тогава 8-годишната им дъщеря.

Сашо твърди, че "тази година с избори не се занимава".

Името му обаче се споменава в скандалния запис "Просто си платихме изборите". Споменава се и жена му.

Репортерът на bTV Рада Домусчиева казва, че "записът е разпространен едновременно от 54 медии". Всъщност аудио материалът беше изпратен от имейла [email protected] до редактор в OFFNews и имейлите на още 55 журналисти и редакции, но само OFFNews.bg и още няколко медии публикуваха записа.

Пред bTV от ГЕРБ определят записа като "сериозно престъпление и извършен монтаж", а кандидатът на ГЕРБ за кмет на Перник Вяра Церовска казва: "Чух, че има такъв запис. Ние нямаме нужда от това да правим записи. И без друго - в предварителните проучвания ние имаме най-висок вот на доверие. Това се показа и в последващите резултати."

Припомняме, че Районната прокуратура в Перник отказа да образува досъдебно производство и прекрати преписката за скандала "Просто си платихме вота". Постановлението на районния прокурор Аделина Алексиева е издадено на 15.10.2015 г. То повтаря основната теза на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и изобилства със странности.

Точно както Борисов каза, още преди приключването на разследването, прокуратурата смята, че в записа не става въпрос за купуване на гласове, а за плащане на застъпници.

Разговорът е проведен след евроизборите през 2014 г., казва прокуратурата, като се позовава на разпитите на двама свидетели - активисти на ГЕРБ в Перник - Владислав Караилиев и Денислав Захариев.

Тук идва най-абсурдният момент: Двамата си спомнят, че такъв разговор е имало. Денислав Захариев дори разпознава един от гласовете като свой.

От постановлението обаче не личи прокурорът да ги е попитал дали основният женски глас, който казва знаменитата реплика "Просто си платихме вота", е на депутатката и кандидат за кмет Вяра Церовска, както се твърди в сигнал.

Вместо това въз основа на експертна справка прокуратурата установява, че записът е с ниско качество и не може да се установи на кой участник в разговора принадлежат отделните реплики.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови