"Осъден за купуване на гласове охранява изборите в Плевен. Как да гласувам?"

OFFNews 01 ноември 2015 в 13:47 4363 5

Нашият читател Pосен Hенов ни сигнализира за поредната нелепа ситуация по време на местните избори. В писмото си до OFFNews той разказва как негов близък е пуснал невалидна бюлетина, след като се натъкнал на изненадващ охранител на избирателна секция в Плевен - мъж, осъждан за купуване на гласове.

Публикуваме пълния разказ на Росен Ненов без редакторска намеса:

Това не е разказ. Това е реалността от преди 2 часа. Градът е Плевен.

Днес е изборен ден, време е за балотаж. Но днес е и денят Х, в който един човек се отказа да гласува.

Той е 60-годишен мой близък, който след нощната смяна тръгва съвестно към училището, където е неговата избирателна секция. Решен е да гласува до последно, за да „...си изкупя греховете към децата, че едно време им повтарях: "Стой си тук в България!". Сега се надява да помогне с гласа си за подобряването на нещата в страната... Дали?

Та, отива човекът да гласува и какво да види: един от охранителите в сградата на училището, които охраняват изборните секции, е познат на село Оряховица циганин. На предишни избори е хващан да купува гласове, задържан е, и, доколкото помни моят познат, е осъден за това престъпление.

Докато премисля какво, по дяволите, се случва тук, и как така залавян и осъждан за изборни престъпления човек е охрана в изборния ден, човекът стига до стаята, където е неговата секция. И там - нова изненада! Жената на въпросния циганин е в комисията. Тук може би е момента да се спомене, че дъщерята на тези „граждани“ е избягала в чужбина, защото тук я търсят едни хора, във връзка със застрахователни измами. Красиво, а?

Моят познат влязъл в стаичката, погледнал бюлетината в ръцете си, помислил малко, взел че задраскал всички имена, пуснал вече невалидната бюлетина и си тръгна твърдо решен, че за последен път се хваща на това безсмислено действие в нашата държава, наречено „Избори“. И понеже президентът бил казал „Трябва да гласуваме! Не можем да си стоим зад стените в апартаментите и да се отчуждаваме от държавата си!“, нека заповяда - ще му дам телефона на моя познат, за да го убеди, че в тази държава все още си заслужава да се гласува.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови