Зам.-председател на ДПС укривал досието си от ДС

Offnews Последна промяна на 16 октомври 2014 в 11:15 6317 4

Рушен Риза

Заместник-председателят на ДПС Рушен Риза няколко години е укривал принадлежността си към структурите на бившата Държавна сигурност. 

Това става ясно от решение на Комисията по досиетата, с която името на Риза беше обявено, след като няколко проверки преди това не достигнали до него, съобщава сайтът desebg.com

Риза е избран за депутат и в 43-то Народно събрание от 8-ми МИР-Добрич. Той е член на Централното оперативно бюро на ДПС. Бил е член на ВрИК на община Суворово (1990-1991), член на Комисията за установяване имущество, придобито от престъпна дейност (към 2005), кандидат за депутат в 41-то Народно събрание, началник на кабинета на министъра на земеделието и храните (2001-2005 г. и 2008 г.).

Според изнесените от комисията данни Риза е вербуван от Областно управление на МВР-ДС Варна през 1986 г. под псевдонима „ПЕТЪР” като е работил по линия на Шесто управление за борба с идеологическата диверсия. След това е сътрудничил на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване), както и на Четвърто (икономическо) управление на ДС.

В архивите на ДС са запазени собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество, регистрационна бланка бланка, регистрационен дневник и картони.

Интересното в случая е, че до момента Рушен Риза многократно е проверяван от Комисията по досиетата поради заеманите от него различни дейности, като дори той е подал заявление за проверка за принадлежност към комунистическите тоталитарни служби. Комисията обаче не е могла да установи неговото агентурно минало, тъй като картоните в централната картотека са били с изтрити имена.

Принадлежността е установена при проверката на картотеката на ДС във Върна, където е установено наличие на картони и регистрация в регистрационния дневник. След това е открито и досието му.

При друга проверка, започнала от установяване на агентурно сведение в налична разработка, Комисията по досиетата е обявила принадлежността към ДС на бившия член на Съвета за електронни медии към 2001 г. (СЕМ) доц. Лилия Райчева Тодорова-Коларова. Тя е и преподавател в катедра „Радио и телевизия” на Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, където в периода 1999-2001 г. е била ръководител на катедра. В ДС тя се е подвизавала под псевдонима "Сандра" и е работила по линия на българите в чужбина. 

Комисията обяви и принадлежност към ДС на директор на основно училище „Никола Вапцаров” – с. Листец, общ. Главиница Бахрие Рамис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.10 2014 в 13:03

За какво ви е тая лустрация! Вие луди ли сте?!

Именно тези агенти ни пазят от Талибанизирането на Ислямистите (Като в Пазарджик ли искате да стане - да не гласуват, щото не било заложено в исляма, и било светско - тоест забранено).

16.10 2014 в 12:34

Не го е укривал ибрика, а го е пазел да го ползва когато му дойде времето и то дойде, а сега да видим КОЙ ще попречи на "патриота" работил в службите за благото на народа, а?! Голяма новина, та има ли и един от "елита" на червените боклуци, който да не е продукт на БКП - ДС?! НЯМА!

16.10 2014 в 11:33

Как беше онази сложна думичка с непонятно за повечето т.нар. народни представители значение - ЛУСТРАЦИЯ ли се казваше?!?!?!

16.10 2014 в 11:32

Права без свободи :P