Quantcast

Зам. финансовият министър излезе в пенсия

OFFNews Последна промяна на 23 юни 2014 в 16:11 3836 3

Премиерът Пламен Орешарски освободи Кирил Желев като заместник-министър на финансите във връзка с подадена от него молба за пенсиониране.

Това съобщиха от правителствената информационна служба.

На длъжността беше назначен досегашният заместник-изпълнителен директор на Националната агенция за приходите Георги Търновалийски.

Желев беше шеф на Агенция "Митници", откъдето беше преместен на зам.-министерския пост. В правителството на тройната коалиция той беше заместник на финансовия министър Пламен Орешарски. 

Назначението му в Агенция "Митници" беше предшествано от серия куриози, до които доведе бързането Ваньо Танов да бъде уволнен от директорския пост в агенцията. Стигна се до там, че временно агенцията се управляваше от човек с отнет допуск до информация заради срещите си с наркодилъри – зам.-директора на митниците Николай Попов.

До това се стигна след гаф, при който за наследник на уволнения на 21 август Ваньо Танов бе назначен заместникът му Борислав Борисов. В цялото бързане по уволнението на Танов се оказа, че управляващите са пропуснали факта, че по закон в агенция "Митници" не може да бъде назначен временно изпълняващ длъжността директор. Затова и се наложило Борисов да бъде назначен като титуляр (което бе скрито от медиите) и това го превърна в най-кратко управлявалия директор на митниците в историята.

Само след два дни труд Борисов подаде заявление за отпуск, като упълномощи Николай Попов да го замества. Попов е без допуск до информация, а в длъжностната характеристика на директора на Агенция „Митници“ изрично е записано, че той трябва да има такъв допуск. Без него той не може да изпълнява служебните си задължения и няма право да чете секретни документи, каквито са повечето в митниците.

През 2009 г. той е шеф на Регионалното звено за борба с организираната престъпност в София (РЗБОП – София). Колегите му обаче започват вътрешно разследване срещу него заради нерегламентирани контакти с хора от подземния свят. Според Атанас Атанасов от ДСБ това са хора, свързани с наркотрафика в София. Попов обжалва отнемането на допуска си пред ДКСИ на Цвета Маркова. След проверка комисията установява, че данните са достатъчни за отнемане на допуска. Според източници на OFFNews в разработката срещу Николай Попов има доста конкретика за лица, срещи и дати, а Попов не е докладвал надлежно, че възнамерява да се среща с тях, както е трябвало да направи, ако срещите са свързани с противодействието на наркотрафика.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.06 2014 в 20:27

Нали много обичаше такива икономисти където сазавършили АОНСУ! Къде си по темата!

23.06 2014 в 19:44

Подавай оставка нещастници българоубийци! ОСТАВКА , ЧЕРВЕНИ УБИЙЦИ!

23.06 2014 в 17:35

Веселото тепърва започва. Човека просто не иска да е сред линчуваните...