Законопроект за деполитизация или за репресии: НС прие на първо четене промените в образователен закон

Йорданка Веселинова 09 март 2022 в 12:17 2199 2

Снимка parliament.bg

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за предучилищното и училищното образование със 123 гласа "за", 63 "против" (ГЕРБ и "Възраждане") и 14 "въздържал се" (ДПС).

С него се забранява политическата и партийната дейност в училища и детски градини, автономията им не може да се нарушава от политическа и партийна дейност, забранява се налагането на политически доктрини от учители, зам.-директори, директори на училища и градини и от 28-те началници на регионалните управления на образованието и служителите в тях. Законопроектът изисква от тях да са политически неутрални при изпълнение на функциите им.

Деполитизация или чистка в образованието: защо се променя училищен закон

Двучасовият дебат днес най-общо премина в любимия на депутатите стил - размяна на обвинения и почти никакви предложения. Управляващата коалиция защитаваше законопроекта на министъра на образованието акад. Николай Денков, а основната теза беше, че чрез него ще се изкорени влиянието на ГЕРБ в училищата. Опозицията очаквано беше срещу промените, а тезата на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" най-общо гласеше, че върху учителите ще бъде оказван безпрецедентен политически натиск.

Законопроект за репресии?

"Пътят към ада е постлан с добри намерения", коментира Любен Дилов от ГЕРБ-СДС.

Той изтъкна, че е възможно на учителите да бъде оказван политически натиск. По думите му така прокарваните промени са опасни без залагането на дефиниция за "политическа дейност". Екатерина Захариева и Десислава Атанасова допълниха, че този закон ще се превърне в инструмент за репресии.

Бившият зам.-министър на образованието Деница Сачева (ГЕРБ) коментира, че всички партии са декларирали, че образованието е техен основен приоритет, но в същото време изключват учителите и директорите от промените в страната чрез заложената забрана за политическа дейност. В обсъждания проектозакон обаче не се забранява политическата дейност на учители и директори по принцип. Забранява се такава в образователните институции.

Радомир Чолаков от ГЕРБ се закани да поиска същите правила да важат и за професорите от висшите училища и така индиректно нападна министъра - професор в Софийския университет, който при подобни правила би трябва да се откаже от академичната си дейност заради политическата си длъжност.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов определи законопроекта като "недоносче" и заяви, че промените са инструмент за наказание. Той прогнозира, че Денков очаква нови избори и затова иска да забрани политическата дейност в училища и така да наказва инакомислещия педагогическия персонал.

Мукаддес Налбант от ДПС - също бивш зам.-министър - даде дефиниция на законопроекта. Според нея той е "изсипана логорея", която няма да промени с нищо ситуацията в училищата. По думите ѝ проблемът не е политическата дейност на учителите, а заповедите, които се спускат от регионалните инспекции и министерството.

Законопроект за деполитизация?

Председателят на Комисията по образование в 47-ото Народно събрание Ирена Анастасова от БСП разкритикува изказването от миналата седмица на Цвета Галунова от "Възраждане", според която промените ограничават изборните права на учителите, и цитира законопроекта, в който е заложена само политическата агитация в образователните институции, а не деполитизация на учителите. Атанасова подкрепи твърденията си с редица примери за упражняван политически натиск върху учителите. Виктория Василева от ИТН също изтъкна подобен пример за агитация от учител - кандидат за народен представител от Благоевград.

Христо Иванов от ДБ и Настимир Ананиев от ПП също защитиха законопроекта и коментираха, че той ще гарантира, че на педагогическия персонал няма да бъде оказван натиск.

Денков поиска новият парламент да сложи край на партийните сбирки в училище

Образователният министър акад. Николай Денков заяви, че твърденията на опозицията създават внушения. Той защити законопроекта си и настоя за приемането му на първо четене днес, без отново да се отлага разглеждането му, а всички необходими редакции да се направят между първо и второ четене в комисия.

Денков инициира законовите промени след като установи, че 11 началници на РУО са осъществявали политическа дейност по време на предизборната кампания за парламентарния вот на 4 април. Някои от тях дори си позволявали да организират учители за участия в партийни сбирки. Законопроектът беше внесен в НС в края на миналата година, но разглеждането му в зала беше отлагано на няколко пъти. Миналата седмица текстът влезе в зала за първо четене, но депутатите не успяха да стигнат до вот - вместо това те си гласуваха почивен ден след 3 март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови