Началник на РУО е кандидат за депутат от ГЕРБ, 11 ходили по партийни сбирки преди изборите за 45-о НС

Всеки има право да бъде член на партия, но не и да агитира и провежда партийни мероприятия в училищната мрежа. В МОН обаче има сигнали за натиск върху директори и учители, заяви министър Николай Денков

Александра Маркарян 22 юни 2021 в 12:25 4446 0

Снимка БТА, архив

Един от 28-те началници на Регионални управления на образованието е кандидат за депутат, а 11 от общо 28-те са ходили по партийни сбирки, включително като кандидат-депутати за 45-ото Народно събрание. Това стана ясно от думите на служебния министър на образованието и науката проф. Николай Денков пред журналисти днес.

Министърът не уточни кой е настоящият кандидат-депутат. Кандидатирането му станало известно, защото направил впечатление с дългия болничен, в който излязъл. Ставало въпрос за месеци. Началникът е в листа на ГЕРБ по информация на OFFNews.

Проф. Денков не уточни и кои са 11-те началници с партийни ангажименти преди вота на 4 април.

"Всеки има право да бъде член на партия, но няма право да агитира и да провежда партийни мероприятия в училищната мрежа", изрази възмущението си министърът. Именно такива сигнали обаче постъпили в МОН във връзка с предишните избори - че върху директори и учители е бил оказван натиск, свързан с дейността на партии.

Вчера в свое интервю за "България on air" министърът заяви, че началници на РУО са организирали учители да ходят на срещи с избиратели.

Проф. Денков е категоричен, че политическата дейност и партийната агитация в училище трябва да бъдат забранени със закон. За целта МОН ще предложи изменение в Закона за предучилищното и училищното образование, което следващото Народно събрание ще реши дали да приеме.

"Ще искаме пълна деполитизация и департизация на системата за средно образование“, подчерта министър Денков пред журналисти днес и допълни, че за него е "напълно неприемливо партии да влизат в училище и да провеждат партийна пропаганда, независимо кои са партиите".

В Закона за висшето образование изрично е казано, че освен от идеологически и религиозни доктрини, висшето образование е освободено и от политически доктрини. Според министъра това трябва да се случи и в средното образование, „за да знаем, че нашите деца, учителите и ръководствата са фокусирани върху учебната дейност и съдържание, а не върху други дейности“.

В момента текат комплексни проверки в Регионалните управления на образованието. След приключването им от МОН ще огласят резултатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!