Законът за авторското право ще се поправя в 6 без 5

Тома Биков призова законопроектът бъде приет на първо четене, за да не се връща в изходна позиция

Ружа Райчева 18 септември 2023 в 15:10 1133 0

Тома Биков в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Тома Биков в пленарната зала

Въпреки че в законопроекта за промени в Закона за авторското право има много спорни текстове, Народното събрание го прие на първо четене. 

От 138 гласували народни представители, за бяха 100, против - 23, а 15 се въздържаха от вота. 

България още през 2021 г. пропусна крайния срок за приемане на директивата на ЕС за защитата на авторските права на творци, музиканти, журналисти в онлайн платформи като Google и Facebook и в специализирани платформи за видео съдържание като YouTube.

Оттогава насам законопроектът се прехвърля от парламент на парламент и от правителство на правителство. През февруари 2023 г. Европейската комисия сезира Съда на ЕС срещу България и още девет държави членки, неспазили срока.

Един от най-чувствителните моменти в закона засяга правата при излъчване и повторения на филми и сериали. Към момента на носителите на авторски права рядко се изплащат авторски възнаграждения при излъчване на филмите/сериалите, както и при техните повторения. Гилдията очаква това да се промени.

По време на дебатите в пленарната зала Стоян Михалев от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) заяви, че правилната посока е да се създаде дискусия между засегнатите страни. По думите му очевидно има дисбаланс в авторското право, който обаче се решава с директивите на ЕС.

Той посочи, че Министерството на култура е поело ангажимент, че ще намери този консенсус и ще има среща, в която ще се изчистят всички позиции. "Закъснението е налице, но смисълът от това да сме в ЕС е да изготвяме законодателството си по качествен начин", каза Михалев. 

Според Маргарита Махаева от "Възраждане" ще има грешно транспониране на европейските директиви, което ще лиши гражданите от правата им. По думите ѝ промените ще доведат до противоречиво тълкуване и спорове по прилагането на закона и определянето на възнагражденията на авторите. 

Председателят на Комисията по култура и медии Тома Биков подчерта, че още по време на заседанието на комисията е било решено да се поиска максимален срок между първо и второ четене, така че заедно с екипа на културното министерство да се стигне до максимално широко съгласие. Биков призова депутатите да приемат законопроекта, защото иначе "той ще се върне в изходна позиция". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки