Захариева и Бучковски: Не думи, дела са нужни

OFFNews 09 декември 2020 в 16:31 2618 0

България е готова да продължи разговорите със Северна Македония, за да бъде намерено устойчиво и дълготрайно решение на спорните въпроси, което да позволи на Скопие да започне преговори за членство в ЕС. Това заяви вицепремиерът Екатерина Захариева след като разговаря със специалния пратеник на Скопие за България Владо Бучковски, който е на посещение у нас.

Назначаването му Захариева определи като "стъпка в правилната посока".

Само думи не са достатъчни вече, искаме дела, каза още тя след разговора.

Според нея неправилно българската позиция е наричана вето, защото това е неодобрение на преговорната рамка. Намираме се в деликатен етап от своите отношения. Стигнахме до разочарование, добави Захариева.

Тя посочи, че в основата на позицията на София стои неизпълнението на Договора от 2017 г.

"От година и половина алармираме нашите съседи за това. Те са няколко неща. Блокирането и политизирането на работата на комисията по исторически и образователни въпроси, административни пречки пред българския бизнес, неофициална подкрепа за лица и организации с претенции за македонско малцинство в България, липса на развитие, съществено забавяне на Коридор 8. Нека да спре да се използва историческата комисия между двете държави за политически цели", призова Захариева.

Тя подчерта, че много й се иска да започне стъпка по стъпка да възстановяване на загубеното доверие и да се преустанови деструктивният подход.

"Видя се докъде доведе той – антибългарска кампания, опитите за дискредитиране на България във всякакви организации, разпространяването на това, че сме наложили вето. Или че заради нас, и Албания ще бъде спряна, и други неверни неща. Със сигурност това не помага, а пречи на изграждането на доверие", каза още външният министър.

Според Захариева тази стратегия е неприемлива за нас, а и непродуктивна.

"Само добронамерен подход ще доведе до преодоляване на натрупаното недоверие. Ние наистина ви подаваме ръка за намиране на решения, взаимно приемливи и трайни и за откриване на пътя за нови отношения, добави Захариева. 

По повод твърденията на основната опозиционна партия в РС Македония ВМРО-ДПМНЕ, че в София македонските представители преговарят за разпарчетосването на тяхната държава, Бучковски категорично отрече това в отговор на въпрос на БГНЕС, заявявайки , че тези твърдения не отговарят на истината.

Той подчерта, че РС Македония е решителна в намерението си да приложи Договора за приятелство и сътрудничество, който премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха на 1 август 2017 г.

Македонският представител призна, че е нарушено доверието между двете страни зарази неговото неспазване от страна на Скопие.

„Изразявам личното си удовлетворение, че приятелска България смята моето назначаване за специален представител на македонското правителство като допълнително усилие от наша страна за връщането на това загубено доверие“, каза Бучковски и добави: „Съгласихме се, че в периода, който предстои е много по-добре да се хвалим с дела, а не с празни приказки“.

Бучковски уточни, че неговата работа ще бъде по-скоро свързана с изпълнението на договора, отколкото с историческите въпроси.

„Общата история не можем да я променяме нито аз, нито г-жа Захариева. Но можем да променим нещата по отношение на инфраструктурата, общите капитални проекти, по-силното сътрудничество в областта на науката и образованието, по-силното сътрудничество в областта на културата и да работим за сближаването на двата народа. Това ще правим искрено“, обеща той.

Бучковски разговаря и с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Каракачанов изразил недоумението на огромната част от българското общество към продължаващата антибългарска риторика от редица медии и политици в РСМ.

След повече от 30 години системна подкрепа за Македония от България, намерила конкретен израз в дипломатическа, финансова и военнотехническа подкрепа, българският народ недоумява защо се води такава ожесточена антибългарска кампания срещу една приятелска страна, посочил той.

Вицепремиерът е подчертал, че българският народ няма да приеме никакъв компромис нито с историческите факти и с общата история на България и Македония до 1944 година, нито с кръвта на над 200 000 души, загинали не като окупатори, а за свободата на своите братя в Македония.

Красимир Каракачанов е подчертал също необходимостта от спиране на езика на омразата спрямо България, като е напомнил, че от десетилетия образователната система на Скопие насажда омраза към България, българския народ и всичко българско.

България няма претенции как се самоопределя една част от македонското общество, но това самоопределяне не може да става за сметка на присвояване на части от българската история и идентичност, е посочил вицепремиерът Каракачанов.

Той е напомнил, че в РСМ има и немалко хора, които определят себе си като българи, а езика си като български и това тяхно право не може да бъде отричано и потискано.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews