Забраниха политическата и партийна дейност в училища и детски градини

Ружа Райчева 21 април 2022 в 10:47 1501 0

Снимка БТА/Цветомир Петров

Депутатите окончателно приеха промени в Закона за предучилищното и училищното образование, които забраняват политическата и партийната дейност в училища и детски градини.

От 160 гласували народните представители - "за" бяха 115, "против" 33, а 12 гласуваха "въздържал се".

Новоприетият закон декларира, че автономията на училищата и детски градини не може да се нарушава от политическа и партийна дейност. Забраняват се налагането на политически доктрини от учители, зам.-директори, директори на училища и градини и от 28-те началници на регионалните управления на образованието и служителите в тях. Законът вече изисква от тях да са политически неутрални при изпълнение на функциите им.

По време на дебатите бившият министър на образованието Красимир Вълчев (ГЕРБ) заяви, че законопроектът до голяма степен е декларативен и е параван за уволненията в образователната система през 2021 г., но все пак промените, направени между първо и второ четене, са намалили тези рискове. 

"Той рискува да ограничи създаде поведение на ограничение в учителите по отношение на възпитанието и формирането на възгледите на децата. Не всички политически идеи и доктрини са лоши - някои от тях за основополагащи ценности на нашето общество - в този смисъл бяха направени някои дефиниции в законопроекта които елиминират този недостатък. Надяваме се, че този закон няма да бъде използван за по-нататъшни политически репресии", заяви той. 

Според депутата от ГЕРБ Петър Николов много хора са притеснени заради медийните спекулации и липса на разбиране на текстовете. Той помоли председателя на образователната комисия Ирена Атанасова (БСП) или образователния министър Николай Денков да уверят работещите в сферата, че учителите няма да бъдат ограничени да членуват в партии или да упражняват нормалните си политически права извън работното си място. 

Христо Симеонов от "Продължаваме промяната" отговори, че в законопроекта ясно е дефинирано какво точно значи партийна или политическа дейност и той не нарушава политическите права на гражданите. 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се включи в дебата като заяви, че не е редно да се правят призиви за изявления и декларации по време на второ четене, а вместо това може да се направят редакции, така че да няма повод за различни тълкувания след приемането на закона. Георги Михайлов от БСП подкрепи Карадайъ и каза, че не може да се говори за "лов на вещици" и политически репресии. 

Антония Димитрова от ПП каза, че всички знаят от коя политическа партия са огромна част от директорите в страната. "Важното е да бъдат доказани професионалисти и да не използват своята позиция или служебни ресурси за осъществяването на партийни цели", заяви тя. 

В крайна сметка след около двучасово обсъждане законопроектът бе приет и се превърна в закон. Николай Денков благодари на конструктивното отношение на опозицията по време на обсъждането на законопроекта в образователната комисия и в пленарната зала. 

"Надявам се и този пример да бъде използван и при други гласувания за всички теми, свързани с образование", заяви образователният министър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови