"За парите по плана "Юнкер" няма да решава ЕК, а инвеститорите"

OFFNews 16 април 2015 в 15:55 2741 0

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Юрки Катайнен

"Нито правителствата, нито Европейската комисия, нито Европейският парламент ще имат думата за това кои проекти да се финансират по плана "Юнкер".

Това обяви зам.-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, който е на посещение в София за представянето на инвестиционния план "Юнкер" на стойност 315 млрд. евро. 

Планът предвижда създаването на Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който вероятно ще заработи в средата на годината. В него ЕК участва с гаранция от 16 млрд. евро, като още 5 млрд. евро дава Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Целта е така да се привлекат допълнително 315 млрд. евро от частни инвеститори, които да раздвижат европейската икономика в следващите три години.

Средствата ще бъдат насочени към малките и средни предприятия, както и към реализацията на публично-частни партньорства. Катайнен подкани българския бизнес да кандидатства директно за финансиране пред ЕФСИ.

Катайнен опроверга появилите се информации, че е предварително ясно коя държава какво финансиране може да получи за свои проекти. Наскоро БГНЕС съобщи, че доклад на комисията, която разглежда проектите сочи, че България има шанс да получи финансиране само по един проект - съвместен с Гърция за изграждането на междусистемната газова връзка между двете страни.

"Правителствата не стоят на входа на тези пари. Ако някой наистина иска да инвестира в България, той може да се обърне към ЕИБ и да каже: Имам нужда да споделите риска заедно с мен", обясни зам.-председателят на ЕК.

Предвидено е да бъде създадена независима няколкостепенна структура, която да оценява проектите единствено въз основа на риска и пазара.

"Българският финансов пазар трябва да бъде стабилизиран. Нужно е добро управление, също толкова, колкото е важна финансовата стабилност. Това, което се случва в други части на Европа през последните няколко години е, че ако има някакво съмнение относно състоянието на банките, то икономиката не функционира", коментира представителят на ЕК.

Според него е важно да има външна оценка на счетоводните баланси на българските банки, защото това е едно предварително условие за наличието на още частни инвестиции. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков