За няколко дни от "последен приоритет" изтребителите за Борисов вече са по-важни

Юлиан Христов 30 май 2017 в 15:45 6901 4

За няколко дни от

Премиерът Бойко Борисов не измени на стила си и за пореден път в рамките на няколко дни заяви различни позиции по една тема. 

След заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента стана ясно, че той вече гледа с други очи на купуването на нови изтребители. 

Миналата седмица в рамките само на два дни, той даде да се разбере, че нов тип боен изтребител авиацията ще има, когато има достатъчно средства в бюджета. 24 май пред журналисти той заяви, че изтребителите МиГ-29 и щурмовите Су-25 могат да летят още 11 години, ако бъдат ремонтирани у нас. Така, според него, покупката на нови самолети може да се отложи за сметка на превъоръжаване на сухопътните войски или флота. „Да видим дали е най-правилно веднага да се вземат самолети, или да се погледнат сухопътните войски, корабите", добави тогава Борисов и посочи, че са необходими средства и за другите сектори в страната.

Два по-късно той беше дори по-категоричен: "Тази армия само от изтребители ли се състои? Преди една година президентът Радев като командващ на ВВС казваше, че МиГ-овете трябва да се ремонтират, защото могат да карат до 28-а година. Нали това са негови думи? Затова тогава, изпълнявайки неговите желания, разчитайки на неговата най-висока компетентност в тази тема, одържавихме миналия петък „Авионамс“. Сега ще вложим още 15 млн. лв. в завода да го дооборудваме и да може всякакви ремонти на МиГ-29 и СУ и на хеликоптерите ни да бъдат правени там", коментира темата Борисов.

И продължи: "Трябват милиарди за военните, откъде да ги вземем. Трябва да кажем, че се спира това, това и това или трябва да се даде тук, тук и тук и всички да понесат отговорност за това".

"Освен това самолетът не е най-важното в една армия, а сухопътните сили. Не само за бронираните машини - и за флота, и за авиацията. Това са 3 рода войски. Трябва така да се планират парите, че от 2023 г. всичко това да стане факт. Самолетите трябва да са последни", коментира още той.

Още няколко дни той има друго мнение - няма спор с президента, че на войската е необходим нов изтребител.

"Ние нямаме никакъв спор с президента, че трябват нови самолети, танкове и всичко останало“, каза Борисов след заседанието на КСНС. Той показа познания по военна стратегия. "Мога да споря много за кой е майката или царицата на боя. Това е пехотата“, посочи премиерът, цитиран от "Фокус" и подчерта, че във всички военни доктрини пише, че където не мине пехота, няма спечелена война.

От коментара му става ясно, че няма проблем при сделките за купуване на нова техника, средствата да бъдат изплатени до 20 години назад във времето. Дълго време финансовият министър Владислав Горанов твърдеше, че за сделката с изтребителите трябва да бъдат платени в наведнъж 1 млрд. лв. - ресурс, който държавата не може да си позволи. Това беше и поводът купуването на нови изтребители да остане на заден план при второто правителство на Борисов. 

Използването на гъвкава схема за разплащане при сделката обаче винаги е била опция, за която премиерът едва сега говори открито. 

"Това са търговски преговори, дали да са танкове, дали да е транспортьори, дали е за кораби, няма значение. Фирмите, които ги произвеждат в света са няколко държави. Те печелят много големи пари от тях. Има държави, които постигнали до 15 -20 години разсрочване на вноските на даден самолет, кораб или машина. Ние нямаме никакъв спор с президента, че трябват нови самолети, танкове и всичко останало“, каза Борисов.

Той е категоричен, че ще направи всичко възможно сделката с изтребителите да бъде разплатена в "следващите 15-20 години". Премиерът обясни, че не казва да се поставят изтребителите на първо място, а трите рода войски едновременно и да се отложи във времето на по-малки вноски за по-дълго. „Опит да се намери конфронтация може да се търси, но ние спорим като различен род войски“, каза Бойко Борисов.

На заседанието на КСНС при президента беше постигната договореност да се развият всички модернизационни проекти за армията без да се дава приоритет на нито един от тях. За това до 30 юни трябва да бъдат разработени планове за изпълнение на проектите за модернизация. Поддръжката на наличната техника, въоръжението и оборудването, до замяната им с нови образци, е било подкрепено с консенсус от членовете на КСНС, както и създаването на условия за повишаване на квалификацията и подготовката на личния състав. Беше постигнато и съгласие за пълноценно участие на българската отбранителна индустрия при модернизацията на армията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови