Борисов: Ще купим изтребител, когато сме готови, самолетът не е най-важното в армията

OFFNews 26 май 2017 в 11:20 7373 15

Снимка БГНЕС

Ще купуваме нов изтребител, когато станем готови. Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като преди дни обяви, че купуването на нови изтребители може да се отложи.

"Тази армия само от изтребители ли се състои? Преди една година президентът Радев като командващ на ВВС казваше, че МиГ-овете трябва да се ремонтират, защото могат да карат до 28-а година. Нали това са негови думи? Затова тогава, изпълнявайки неговите желания, разчитайки на неговата най-висока компетентност в тази тема, одържавихме миналия петък „Авионамс“. Сега ще вложим още 15 млн. лв. в завода да го дооборудваме и да може всякакви ремонти на МиГ-29 и СУ и на хеликоптерите ни да бъдат правени там", коментира темата Борисов.

Правителството на Огнян Герджиков остави преговорите за купуването на нови изтребители да се водят от кабинета на Борисов, като в рамките на управлението си класира на първо място сред постъпилите оферти шведската компания СААБ с изтребителите „Грипен“.

Военният министър още не ми е докладвал как така за 1 месец толкова бързо избраха „Грипен“, след като бяха сменени всички военни експерти“, посочи Борисов.

"Чувал съм от президента Радев да говори и за пенсии да се повишат, чувал съм го и за инвалидите да говори да се повишат възнагражденията им. Чувал съм за всичко да говори, че трябва да се повишат възнагражденията. Освен това ген. Боцев казва, че сухопътните войски са в окаяно състояние и за тях трябва. Адмиралите казват, че нямат кораби и ги заливат с бетон, за да не потъват подовете. И за тях трябва. Вместо да се говори така и да се създава някакво напрежение, правилното е да се съберем и да кажем, че разполагаме с толкова пари и до 2023 г. трябва да ги вложим в техника. Нали ще има КСНС, ще ги изговорим тези неща", подчерта премиерът.

"Трябват милиарди за военните, откъде да ги вземем. Трябва да кажем, че се спира това, това и това или трябва да се даде тук, тук и тук и всички да понесат отговорност за това", каза още Борисов, цитиран от "Фокус". 

"Освен това самолетът не е най-важното в една армия, а сухопътните сили. Не само за бронираните машини - и за флота, и за авиацията. Това са 3 рода войски. Трябва така да се планират парите, че от 2023 г. всичко това да стане факт. Самолетите трябва да са последни", коментира той. 

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  29217

  15

  Лопе де Вега

  26.05 2017 в 20:02

  Кое е най-важното за съвременната армия? Да предотвратява външни заплахи, а при нужда да отрази външно нападение и да откаже възможния противник от по-нататъшни действия, нанасяйки му трудно възстановими загуби. Доктрината Дуе се провали през Втората световна война, но сегашното равнище на бойната авиация позволява нанасянето на по-тежки загуби на противника. Затова превъзходството във въздуха и днес е изключително важно, но за него са нужни съвременни самолети и оръжия и отлично подготвени летци. Некой да светне на боко по въпроса.

  Поздрав!

  15509

  14

  Бухльо

  26.05 2017 в 15:37

  Много ясно, че не сте готови. Ще бъдет готови, когато можете да си припишете идеята. А дотогава - кораби. Щото сме велика морска сила и основните рискове са по море.
  Тикви.

  13780

  13

  Перко

  26.05 2017 в 15:01

  То добре ще купим изтребител, ама кой ще го кара? Генерала стана президент.

  17158

  11

  aviatora

  26.05 2017 в 14:02

  Боко, как успя да назначиш всичките си "курви" на възлови позиции?!!! ОСТАВКА!!!

  10571

  9

  Hissarion

  26.05 2017 в 13:40

  Марешки, пише се "България"! Вземи поне това научи!
   
  X

  Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС