След 6-часов дебат: ГЕРБ, ДПС и БСП върнаха хартиената бюлетина

Йорданка Веселинова 16 ноември 2022 в 20:54 2498 3

Архив

Снимка БГНЕС

Корнелия Нинова - вносител на законопроекта за изменение на ИК, касаещ връщането на хартиената бюлетина

След 6-часов дебат парламентарната правна комисия върна хартиената бюлетина с 12 гласа "за" ("Продължаваме промяната", "Демократична България", "Български възход" и "Възраждане") и 11 "против" (ГЕРБ, ДПС и БСП).

Малко преди 20 часа, след 5-часово заседание, депутатите се захванаха с връщането на хартиената бюлетина. От ДПС предложиха да се гласува само с машини, а резултатите да се отчитат от машини, с каквито в момента България не разполага. Заради това се поиска такива машини да се използват на местните избори следващата есен. Хамид Хамид предложи машините за гласуване, които нарече "мадуровки", за които от от бюджета бяха отделени милиони, да бъдат продадени на търг.  Предложението му не бе прието.

От ПП направиха нов опит да бойкотират исканите от БСП промени в Избирателния кодекс и предложиха отпадане предложението за връщането на хартиената бюлетина. Без изненада искането бе отхвърлено с гласовете на БСП, ДПС и ГЕРБ-СДС. Не бе подкрепено и предложението на ПП за въвеждане на секции за хартиено гласуване.

Видеонаблюдение на живо, но без записи

По предложение на ГЕРБ броенето на бюлетините след края на изборния ден ще се излъчва на живо, но записите няма да се пазят. Според предложението на Десислава Атанасова при евентуален съдебен процес за оспорване на резултатите от изборите в съдилищата ще се прави проверка само на база на бюлетините. От ПП и БВ възразиха, че и записите могат да се използват като доказателство. В крайна сметка идеята на ГЕРБ мина с гласовете на ДПС и БСП.

"Обръщат с хастара навън Изборния кодекс", заяви Надежда Йорданова от ДБ. 

На косъм в секциите чужбина да не се допускат доброволци

От ГЕРБ предложиха членове на СИК в чужбина няма да могат да стават доброволци, които живеят на територията на съответната държава. Такива ще могат да бъдат само държавни служители или лица, работещи по трудово правоотношение в държавната администрация.

Според Надежда Йорданова това е поредният опит на ГЕРБ да затрудни изборите извън страната. Тази теза бе подкрепена и от ПП. Александър Николов от "Български възход" пък изказа съмнения, че държавата няма да има капацитета да изпълни това изискване. Бившият председател на правна комисия в 47-ото НС  Милен Матеев от ПП заяви, че тези похвати са сходни с използваните преди 10 ноември 1989 г.

В комисия се за форми спор около това предложение и в крайна сметка от ГЕРБ се отказаха. Мина обаче друго предложение на ГЕРБ и вече във всяка СИК ще бъде избиран по един държавен служител.

Социологията остава забранена в деня за размисъл и по време на изборите 

Обявяването на социологически проучвания на обществените нагласи остава забранено от 24 часа преди началото на изборния ден до края му. От "Продължаваме промяната" поискаха обявяването на такива да бъде забранено две седмици преди изборите. Очаквано това предложение не мина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1915

3

Читателка

16.11 2022 в 23:26

Корни, която твърди, че е била опозиция на Тиквон в по-предишния парламент сега така се е прегърнала с него, че май двете партии са се сляли. Като се замисли човек - какво ги отличава : и в едната и другата са бившите комунисти или израсналите им придавци, и гърбави и корнелчетата обичат да покрадват, едните със заменките, другите с магистралите.. и едната партия губи почва под краката си, и другата вече е на границата да изпадне от всякакви класации, и в едната царува цар Тиквон, и в другата - царица Корни! Кой не слуша - направо бива изритан с ниво до забравяне.. Да вземат да са вземат , та да са знае!!!

9030

2

Ivan Terziysky

16.11 2022 в 21:21

Значи пак ще крадем. Нормално.
obl, не само БСП, а и ГЕРБ-СДС (сдс по точно, ебати...). И искаме Шенген, а още не можем да се преброим що годе прилично. Гадост.

-1655

1

ob1

16.11 2022 в 21:02

Като се сетя, че тая БКП пача ми беше на една ръка разстояние...