ВСС заседава извънредно заради писмото на посланиците

OFFNews 23 декември 2014 в 15:48 2283 0

ВСС

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще проведе извънредно заседание на 8 януари. Причината е предстоящият избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС) и писмото на седемте посланици на държави от ЕС, с което се изказва подкрепа на правото на съдиите да изразят публично мнението си по проблемите в СГС.

11 от членовете на ВСС настояват за извънредното заседание на 29 декември заради изявлението на правосъдния министър Христо Иванов за това, че „от ВСС излизат сигнали, че изборът на председател на ВКС е предрешен“. 

Днес в Министерството на правосъдието е постъпило писмо до министъра, подписано от главния прокурор Сотир Цацаров и трима души от ВСС - Галя Георгиева, Димитър Узунов и Милка Итова. В него се прави допълнително предложение в дневния ред на извънредното заседание да бъде включена отделна точка за обсъждане на писмата на съдиите от Софийския градски съд 10 декември и от 22 декември, с конкретни искания до ВСС, свързани с организацията на работата в съда и разпределението на делата.

Правосъдният министър е насрочил заседанието на ВСС на 8 януари, така че да бъде гарантирано присъствието на всички членове на ВСС, както и за да бъде дадена възможност на съдиите, подписали обръщението до съвета, да организират участието на свои представители.

Министър Иванов използва повода да пожелае на членовете на Висшия съдебен съвет една мирна и щастлива Коледа и много успешна Нова година – както за тях, така и за цялата съдебна система, се казва в съобщение на Министерството на правосъдието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews