ВОЛЯ се отчете без лидера си, Марешки бил със спортна травма

OFFNews 27 юли 2017 в 15:27 6303 0

Парламентарната група на ВОЛЯ e най-активната в 44-то Народно събрание, сочи статистиката.

За 100 дни от началото на работата на парламента 12-те депутати са внесли 8 законопроекта, инициирали са един за промяна в Конституцията, прокарали са една поправка между първо и второ четене и са организирали три кръгли маси.

Коефициентът на ефективност на ВОЛЯ е много по-висок от останалите групи, предвид съотношението брой депутати-брой внесени законопроекти. Коефициентът при ВОЛЯ е 1,5, докато на най-голямата група ГЕРБ е 6,27 (94 депутати - 15 законопроекта). БСП (80 - 15) са с коефициент 5,35, ОП (27 - 8) с 3,38, а ДПС (25 - 3) - 8,33. В това изчисление по-ниската стойност на коефициента означава по-висока ефективност. Депутатите на ВОЛЯ имат общо 130 изказвания от парламентарната трибуна, което също е своеобразен рекорд за малка по големина група.

Това отчетоха днес народните представители от ВОЛЯ, ден преди края на парламентарната сесия. Те изнесоха данните без своя лидер Веселин Марешки, който е в болнични, заради спортна травма.

Най-новите парламентаристи отчетоха като успех поправката в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), внесена от Дора Христова, която остави в действие настоящия лимит за кешови разплащания от 10 000 лв, вместо исканите от правителството 1000 лв.

Внесените от Пламен Христов поправки в Гражданско-процесуалния кодекс срещу монопола на банките и ограничаването на възможностите за злоупотреба на частните съдебни изпълнители, както и за намаляване наполовина на държавните такси при обжалване, също бяха приети на първо четене. Останалите законопроекти, внесени от ВОЛЯ са промените в Административно-процесуалният кодекс, в Закона за движение на пътищата, в Закона за радиото и телевизията, в Закона за политическите партии и в Кодекса на труда, по които народните представителки Боряна Георгиева, Гергана Стефанова, Албена Найденова и Кръстина Таскова.
Още един изключително важен законопроект внесе ВОЛЯ - този, който защитава изразеното на референдума от народа желание да гласува мажоритарно. Промените в Изборния кодекс обаче стоят "на трупчета", заради нежеланието на мнозинството да ги внесе за разглеждане в комисии и пленарна зала.

Една от най-важните инициативи на ВОЛЯ в първата сесия на 44-то Народно събрание е промяната в Конституцията с оглед отпадане на депутатския имунитет. Подписката за внасяне на законопроекта още продължава.
На пресконференцията в Парламента, депутатите от ВОЛЯ споделиха и някои от идеите им за есента. Като приоритет беше изведено обещанието още от предизборната кампания за еднократни помощи от 1 000лв. за първо, 2 000лв. за второ и 3 000лв. за трето дете на родители с навършени 18 години и минимум средно образование.
ПГ на ВОЛЯ разработва и промени в Закона за радио и телевизия, чрез които ще се въведе регистрационен режим за онлайн-медиите –като стъпка за решаване на проблема със собствеността и отговорността на издания, тиражиращи фалшиви новини и клевети.

Сред новите инициативи на партията ще бъдат и поправки в съответните нормативни документи, които да въведат отговорност на колективни органи. „Смятаме, че така ще се сложи край на колективната безотговорност, когато даден държавен или местен орган на власт взима неправилни, лобистки или други решения в ущърб на обществения интерес“, коментира председателят на групата Гергана Стефанова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!