''Винаги сме били близки''. Делян Пеевски изми ръцете си от конфликта с Ахмед Доган с писмена изповед

Конфликт с Доган нямам и не може да имам. Винаги сме били заедно и той добре го знае, заяви той

Ружа Райчева 07 юли 2024 в 16:48 8445 8

Ахмед Доган и Делян Пеевски от ДПС

Снимка Снимка БГНЕС/Милен Стаматов

Ахмед Доган и Делян Пеевски

Единият от председателите на Движението за права и свободи - Делян Пеевски публикува пространна писмена изповед по повод есклацията на напрежението в партията през изминалата седмица и слуховете за противопоставяне между него и почетния лидер - Ахмед Доган. 

През тази седмица се случи нещо безпрецедентно - групата на ДПС в парламента се разцепи при гласуването на проектокабинета "Желязков" на ГЕРБ. 30 души изпълниха инструкциите на Делян Пеевски - да подкрепят правителството, а 16 - послушаха волята на Ахмед Доган, който бе против.

От партията и парламентарната група бяха изключени няколко знакови лица, включително ветеранът Рамадан Аталай и Джейхан Ибрямов. И двамата са от най-близките хора в обкръжението на Доган. Пеевски твърди, че те са били изключени по желание на местните структури и че това няма общо с Доган.

Ден по-късно другият председател на ДПС - Джевдет Чакъров заяви, че едноличното управление в партията трябва да приключи, и каза, че в парламентарната група има разделение, което се надява да не прерасне в разцепление.

Ето какво написа Делян Пеевски днес: 

"Всеки, преживял дълго време в политическия живот знае, че твърде често и лесно могат да се пресичат граници. И това винаги се е смятало за част от неписаните правила на играта. Но, дори и в тази игра има граници, които не се преминават. Никога и по никакъв повод.

Като политик аз мога да приема много неща и съм доказал, че мога да ги преодолея и въпреки казаните тежки думи и противопоставяния, съм съумявал да намеря диалога и балансите.

Едно нещо няма да приема, няма да допусна и няма да подмина - никой, независимо от мотив, мерак, личен или групов егоизъм, няма право да ме противопостави с почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган.

Да съм ясен - противопоставяне Доган-Пеевски няма и не може да има! Конфликт Доган-Пеевски няма и не може да има! Тема Доган-Пеевски няма и не може да има!

Доган е лидерът, до когото неизменно съм бил в най-трудните моменти, независимо от всичко! Когато са го предавали, когато е било трудно, когато всички са се изпокривали, аз пак съм бил до него. И другото - той винаги е бил до мен, дори когато е било много, много трудно. Винаги сме били заедно.

Той много добре знае това. И всеки от тези, които говорят днес, също знаят това. И няма да приема да си приписват ролята на говорители, медиатори или не знам какви си измислени фактори.

А тъй като тези дни се нагледахме и наслушахме на интриги, внушения, подмяна и манипулации, ще се обърна с цялото си уважение към г-н Доган, за да кажа само едно “винаги съм бил до теб , винаги си можел да разчиташ на мен и това не се е променило”.

Защото Доган е основателят и почетен председател на Движението за права и свободи и това никой, нито за миг не е оспорил в партията и не бих допуснал да бъде оспорено от никого.

Това е смисълът на трите букви ДПС - да защитава, да променя живота на нашите хора, а сега задачата ни е и да изкупим грешки, които сме направили през годините.

Никой не може да отрече направеното от мен за ДПС и нашите хора от една година, насам, след дългия застой. Ако някой го отрича - нека дойде да спорим.

И ако моята вина е, че извадих ДПС от изолация и дадох надежда на нашите хора, тази вина съм готов да я нося.

Ще бъде ли по-силно ДПС, ако Доган и Пеевски не са заедно!? Слава Богу този въпрос изобщо не е на дневен ред.

Но трябва да сме честни с хората и да признаем - тема има и конфликт има.

И темата е Пеевски-дерибеите.

Дерибеите, които забогатяха на гърба на Доган. Които тормозеха хората с “това за нагоре, това за мен, мене ме праща” и т.н. И хората ни и самите дерибеи много добре знаят за какво говоря!

Дерибеите, които сега бъркат в душите на хората. И защо? От страх? От мерак? От алчност?

Те нямат аргумент за нещо, сторено от мен, срещу ДПС и хората на ДПС.
Но правя и ще направя всичко, за да приключа темата с тях и да престанат да тормозят нашите хора.

И напомням, че по места няма нито един изключен, освен тези, за които са настоявали нашите хора.

Винаги, независимо от това, какво се случва ще бъда с тези хора, заради които поех тежестта на отговорността да бъда председател на партията.

За всички останали теми, винаги, когато е трябвало съм разговарял с абсолютно всички. Никой не е разговарял с колегите повече от мен.

За заседанията и двамата председатели въпрос е липсата на инициатива, но това не може да бъде застрашаващ целостта на партията проблем.

Истинската тема, обаче, е Новото начало. Това изплаши дерибеите.

Това, което в момента те правят се случва с натиск, с мачкане на хора, което повече няма да бъде допускано.

Аз няма да изоставя принципите на Новото начало! Ще дам шанс на младите хора и обновлението, защото ние доказахме, че можем да сме силни.

Искам младите да виждат, че има смисъл да подкрепят ДПС.

Защото хората видяха и повярваха какво можем. ДПС стана втора политическа сила с 47 депутата, със своите активни кметове и силна местна власт и не трябва да позволяваме нищо да ни спре по този път!

Трябва да бъдем обединени, да сме заедно!"

  Ружа Райчева

  Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения. Присъединява се към екипа на OFFNews през април 2021 г.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  14369

  8

  случайно прочетох

  08.07 2024 в 14:38

  Тъжна изповед, късане на ританки, сълзи... и то публично?
  Това или е постановка за пред ортаците от ГЕРБ, или е поредната глупост и главозамайване на "юриста" и сега реве...

  1000

  7

  КАБРОН

  08.07 2024 в 11:05

  Най-големият дерибей вика дръжте дерибеите.

  4638

  6

  Того

  08.07 2024 в 10:14

  Това го казва престъпник осъден по Магнитски? Няма срам гнусната свиня!

  2550

  5

  alfakentavur

  08.07 2024 в 08:12

  "Феноменът" публично прави метани и си признава, че е ибрикчия на Доган....

  7625

  4

  Trabajo

  08.07 2024 в 00:15

  баси унизителната криминална челобитна, от треторазрядна кримка.

  колко бе прав Вежди Рашидов, в пиянската си искреност.
  Селянин Дръндарски и неговия боздуган.

  145

  3

  Джендо Джедев

  07.07 2024 в 21:06

  Шиши, кои са "нашите хора", бе? Пак дерибеи, ама от вашите, а? ;)

  17439

  2

  мнение от IP

  07.07 2024 в 20:33

  Оттече тя...Но пък стилът е един път! Защо ми прилича на молба на осъден от боса?

  1246

  1

  БотоксПутю

  07.07 2024 в 19:50

  Сърцераздираващо! Просълзих се.
   
  X

  Гюнер Тахир: В дъното на разцеплението на ДПС стоят едни 100 млн. лв., не политика