Вежди Рашидов поиска филмови копродукции с Индия

OFFNews 23 януари 2015 в 15:51 4442 1

За сключване на двустранно споразумение с Индия за създаване на филмови копродукции настоя културният министър Вежди Рашидов по време на среща с индийския посланик Раджеш Кумар Сачдева.

Възхищавам се на индийското творчество в областта на музиката и киното. Не крия, че от години съм голям почитател на великия индийски музикант и композитор Рави Шанкар, подчерта Рашидов.

Голямото географско разстояние не трябва да бъде пречка за задълбочаване на приятелството между двете страни и че трябва да се работи още по-интензивно за активизиране на културния обмен между държавите ни, категоричен е министърът на културата.

По време на срещата Рашидов каза още, че по време на предишния си мандат е провел среща с водещи индийски продуценти, на която са присъствали и български кинодейци и е обсъдено задълбочаването на партньорството и обмяната на опит.

Тогава е изпратено и официално предложение до индийската страна за изготвяне на двустранно споразумение за сътрудничество в кинематографията.

Време е да подготвим и подпишем такова споразумение за филмови копродукции. То ще е от полза за киноиндустрията и в двете страни, коментира Вежди Рашидов.

Индийският посланик одобри предложението на Рашидов и заяви, че през миналата година в България са снимани 3 индийски филмови продукции, като едната е най-скъпата индийска продукция към момента, а премиерата й ще бъде през април.

Раджеш Кумар Сачдева подчерта, че през декември е посетил снимачната площадка в Банско на една от трите продукциите.

Сачдева обясни, че в нея са участвали равен брой специалисти от Индия и България – по 65 души, и че е бил силно впечатлен от професионализма на българските оператори, технически екипи и каскадьори, както и от висококачественото оборудване и снимачна техника, които превъзхождат дори и Швейцария по условия за заснемане на филми и ще е все по-предпочитана от индийските продуценти.

Посланикът изрази надеждата си за улесняване на процедурата за заснемане на индийски филми в България.
„Ако бъде облекчен визовият режим за артистите, за професионалистите в сферата на киното, вероятно ще имаме и повече индийски продукции, които ще се снимат занапред в България“, подчерта той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови