"Българският Лувър" отваря врати на 24 май

OFFNews 22 декември 2014 в 15:06 4100 0

Снимка Сергей Антонов

Националният музеен комплекс, придобил популярност като "Българският Лувър", ще бъде открит на 24 май 2015 г.

Това обяви днес пред журналисти министърът на културата Вежди Рашидов.

Днес правителството прие постановление за преобразуването на Националния музей на българското изобразително изкуство и Националната галерия за чуждестранно изкуство в София в Национален музеен комплекс.

Рашидов каза, че комплексът вече има Акт 16. Той обяви още, че резултатите от анкета на сайта на Министерството на културата показват, че най-предпочитаното от хората име на бъдещия комплекс е „Квадрат 500“. И разясни: „Квадратът е художествена форма, 500 е абстракция“.

Според министъра „всички музеи имат къси имена – Прадо, Тейт, Лувър, Дорсе"

"Не е нужно да е разказвателно, като например „Българска роза от долината на Карлово“. Трябва да е нещо късо, разбираемо на всички езици. Но аз няма да го кръщавам. Хората трябва да кажат какъв да им е музеят“, разясни Рашидов.

Целта на предлагания проект е усъвършенстване на структурата на музейната мрежа в София чрез създаване на интегрирана музейна институция, която обединява функциите и богатите колекции на двата музея, организирана е в духа на най-съвременните тенденции и дава възможност за формиране на цялостна представа за развитието на българските визуални изкуства през вековете и техния художествен контекст в Европа и света, поясняват от Министерски съвет. Чрез създаването на културен център, ориентиран към интерактивна комуникация, ще се постигне по-добра организация при представянето на културните ценности.

"Българският Лувър" е един от най-значимите проекти в сферата на културата, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2007-2013 г., припомня "Сега". Стойността на проекта е над 27 млн. лв., от които по оперативната програма са отпуснати 23 млн. лв. Националното финансиране е малко над 4 млн. лв. Изпълнител на проекта е „Главболгарстрой“ АД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови