Рашидов се похвали за добрата си работа в културата

OFFNews 21 януари 2015 в 13:07 3810 2

Вежди Рашидов

"Заварих министерството с 12, 5млн. дефицит. Сами се сещате какво ви говоря. Да, декември месец нямаше пари за заплати и за театрите. Успях да говоря с финансовия министър и взехме 4 млн., за да бъде всичко спокойно".

Това каза министърът на културата Вежди Рашидов след днешното заседание на Министерски съвет.

"Тази година бюджетът ни е с 6 млн. отгоре. Слава богу. Не са много, необходими са още средства. Знаете добре, че миналата година бяха намалили парите за българско кино с 1,2 млн. Аз ги върнах още декември. Трябвало е да се зададат въпроси - защо са намалени парите на киното, защо в театрите не са останали пари за заплати за ноември и декември", допълни Рашидов.

Министърът обясни и какво си поставя като задачи за изпълнение през тази година в областта на културата.

"Тази година стартира "Ларгото", отворили сме всички процедури. Две години беше в найлон завито, нали така? Открихме чисто ново българско кино, ако и това не го забеляза никой - кино "Одеон" вече е в най-модерен вид, с цялостен ремонт, нова техника - едно прекрасно българско филмотечно кино. 24 май прословутият български музей ще отвори врати, като 2 години не можаха да направят концепция, сега за 3 месеца сме готови с нея", каза Рашидов.

Той допълни, че концепцията за подредба на музея ще е окончателно готова на 30 януари, когато ще бъде предаден протоколът, а след това ще започне подготовката и реденето на експозицията.

Рашидов допълни още, че спрените ремонти на Шуменския театър и още няколко обекта ще те стартират отново. Той подчерта, че ремонтът на пловдивския театър, който стои изгорял от 4 години е сред приоритетите на министерството.

"Пловдивският театър е изгорял, в сажди седи. Това ни е приоритет - трябва да се направи. Не може български театър да седи в това състояние. И то когато 2019 г. Пловдив е европейска столица на културата, точно пловдивският театър да е затворен и в сажди" обясни Рашидов.

"Тенденцията е бавно и нагоре,което е по-добре от застой и нищо", каза още министърът.

Рашидов добави, че е "най-щастливия човек", защото от одитите, които е правил неговия предшественик е излязло, че Министерство на културата е единственото, което е "отличник", заедно с няколко общини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови